Pašalić: Ne dolazi u obzir formiranje ministarstva poljoprivrede na nivou BiH

BROD - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da ne dolazi u obzir bilo kakvo formiranje zajedničkog ministarstva poljoprivrede na nivou BiH i da je to jasan stav Republike Srpske.

Pašalić je istakao da Republika Srpska ima uređenu oblast u poljoprivredi i da sve dobro funkcioniše.

"Imamo donošenje zakonskih akata i agrarna plaćanja. U Republici Srpskoj formirana je Agencija za agrarna plaćanja, a u Federaciji je nema. Spremni smo da sarađujemo sa kolegama u Federaciji i na nivou BiH, ali isključivo prema Aneksu četiri Dejtonskog sporazuma, tj. Ustava BiH i u skladu sa mehanizmom koordinacije koji je ranije usvojen", rekao je Pašalić novinarima u Brodu.

On je podsjetio da Republika Srpska ima Ustavom definisane nadležnosti i dodao da je spremna na dogovor o određenim pitanjima.

"BiH nije jedina zemlja u kojoj je ovako uređena nadležnost u poljoprivredi. Zainteresovani smo da imamo jednu tačku na nivou BiH koja koordiniše aktivnosti entitetskih ministarstava. Mislim da je to sprovodiv sistem i taj stav ćemo podržati i ubuduće kada je riječ o poljoprivrednoj proizvodnji", naveo je Pašalić.

On je istakao da Republika Srpska nema problema kada je riječ o upravljanju u oblasti poljoprivrede, što nije slučaj u Federaciji BiH, gdje nadležnost imaju i kantoni.

SDA je kao rješenje za prevazilaženje nesuglasica u vezi sa raspodjelom resora u budućem sazivu Savjeta ministara ponudila formiranje dva dodatna ministarstva na nivou BiH - za EU integracije i ministarstvo poljoprivrede, što je za SNSD neprihvatljivo jer je protivustavno.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram