PAMETNO BIRAJTE SVOJE BITKE Devet mudrosti čuvenog kineskog filozofa

Sun Cu je jedan od najpoznatijih filozofa i vojskovođa u čitavoj kineskoj istoriji i treba pažljivo promatrati sve što je on imao da kaže.

Istina je da se svi suočavamo sa izazovima u našim životima i Sun Cu-ove mudrosti nam mogu pomoći da odgovorimo na ove prepreke na najbolji mogući način.

Pametno birajte svoje bitke

Ovo je izreka stara koliko i vrijeme. Opominje nas da postoji vrijeme da se zauzmemo za ono što želimo i u šta vjerujemo, a i da isto tako postoji vrijeme kada ipak treba da se držimo po strani i ne reagujemo po svaku cijenu, prenosi Stil.

Tajming je sve

Ovo se posebno odnosi na biznis. Tražite mogućnosti da iznesete neke svoje proizvode na tržište, prodate svoj dom, razvedete se, spakujete sve što posjedujete ili da putujete širom planete – vrijeme je sve kada se radi o tim stvarima! Strpljenje igra ključnu ulogu u uspjehu mnogih ljudi.

Upoznajte sebe, ali i svog neprijatelja

Može biti teško saznati protiv čega se borite u životu, ali ne i nemoguće. Obraćajući pažnju na one koji vas okružuju, na prilike koje se pojavljuju i na praznine koje postoje, možete pomoći sebi da “krenete u napad” baš u pravo vrijeme!

Napravite jedinstven plan

Iako obmana ima negativnu konotaciju, u konfliktu je moguća i pozitivna i produktivna obmana. Pomislite na zadnji put kada ste bili na intervjuu za posao: stavite svoje najbolje lice, zar ne? Poznavanje onoga što ćete uraditi prije vremena čini razliku kada se radi o uspjehu.Kamuflirajte svoje planove

Dobro, ovo malo “vuče na stranu” negativne obmane, ali stvar je u tome da ako nastavite da se krećete i nastavite da mijenjate stvari, vaša konkurencija neće znati šta ih je snašlo kada dođe vrijeme.

To je razlog zašto se mnogi biznisi ubijaju pokušavajući da budu “prvi na tržištu”, tako da ne moraju da brinu o tome šta drugi rade.

Ako je moguće – izbjegnite borbu

Nema smisla boriti se s nekim ili se upuštati u sukob kada se problemi mogu riješiti mirnijim putem – običnim razgovorom. Ne gurajte konkurenciju da započne “borbu” ako postoji drugi način za riješavanje situacije.

Promjena je dobra

Najuspješniji ljudi u životu otvoreni su za promjene jer znaju da to donosi nove prilike. Posmatranje novih prilika je samo jedan dio slagalice; morate biti spremni da iskoristite priliku, takođe.

Uspjeh donosi sa sobom još uspjeha

Ako ste ikada doživjeli bilo kakav uspjeh u svom životu, znate kako je to dobra motivacija da nastavite da gurate dalje i da postignete još više. Jednom kada uspjete u jednoj stvari, to može dovesti do toga da svuda vidite mogućnosti.

U ratu niko ne pobjeđuje

Svako ko je zaista bio u ratu reći će vam da nakon nekog vremena zaborave zbog čega se bore. Strast i bijes se stišavaju, a strah i iscrpljenost preuzimaju. Čak i ako se proglasi pobjeda, ona je došla po cijenu nečega.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram