Connect with us

Politika

Pala oba prijedloga izmjena Izbornog zakona

Published

on

Izmjene Izbornog zakona još jednom su završile neslavno u Bijeloj sali. I HDZ-ov i prijedlog SDA prijedlog nije imao dovoljno ruku, što nije iznenađujuće jer se i unaprijed znao ishod glasanja.

I dok se u HDZ-u  pozivaju na konstitutivnost i odluke Ustavnog suda, u SDA ponovo prizivaju intervenciju visokog predstavnika.

“Ja mislim da treba da reaguje međunarodna zajednica, jer mislim da međunarodna zajednica ima obavezu, mislim na OHR, da u ovakvim situacijama intarveniše i da na taj način otklonimo bilo kakvu dilemu u implementaciji izbornih rezultata“, rekao je Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog Doma PS BiH ( SDA).

“I ukoliko se prihvataju te odluke Ustavnog suda, onda su principi jasni i do rješenja se može doći i vrlo brzo i vrlo kratko“, kazala je Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma PS BiH ( HDZ).

Stranke iz Federacije, mahom su glasale protiv oba prijedloga. U SDP-u optužuju i HDZ i SDA da iskreno ne žele  izmjene zakona, već da je sve predizborni trik.

“ Da se izbori održe, da izborna komisija umjesto birača proglasi pobjednike, a šta će biti poslije toga zaista ne smijem ni pomisliti“, kaže Saša Magazinović, poslanik SDP-a u PD PS BiH.

Poslanici iz RS imaju iste stavove da žele izmjene, ali samo one koje bi definisale poziciju Srba u Federaciji. I dok je SDS glasao protiv oba prijedloga, SNSD je dao podršku HDZ-ovom.

“Taj prijedlog u cijelosti ne rješava problem, ali čini pomak u tom pravcu, ovaj drugi prijedlog to ne radi“, rekao je Nikola Špirić, poslanik SNSD-a u PD PS BiH.

“ Mi smo jasno rekli da Izborni zakon mora biti plod dogovora partnera u Federaciji I sve ono što nije u suprotnosti sa interesima srpskog naroda“, ističe Aleksandra Pandurević, šef Kluba poslanika SDS-a u PD PS BiH.

I dok se prijedlozi izmjena Izbornog zakona obaraju u Predstavničkom domu,  članovi Predsjedništva BiH baš o toj temi trebali bi da razgovaraju u Briselu. Ono što se zna je da polako ističe rok koji je dala I međunarodna zajednica, ali i Ustavni sud, a to je da do dogovora mora doći šest mjeseci prije opštih izbora.

Popularno