Ovako beba vidi svet oko sebe u prvih godinu dana (VIDEO)

BRITANSKI očni hirurg Dr. Romeš Angunavela iz Klinike Comparenapravio je zanimljiv snimak koji pokazuje kako se detetov vid menja od trenutka rođenja pa sve do prvog rođendana, prenosi 24 sata.

FOTO: pixabay


Deca kada se rode ne vide mnogo – razlikuju tek svetlo i tamu, sve im je kao u magli i sve vide crno- belo. Svoju majku koja im se smeši, vide kao sivkastu masu.


Da bi im se vid razbistrio i kako bi svet oko sebe videli u bojama, treba malo vremena. Naime, optički živci kod tek rođenih beba nisu u potpunosti formirani, a i mozgu treba vremena da sazre kako bi mogao daprocesuira sve nadražaje koji dolaze do njega.


– Vizualni korteks mozga zauzima gotovo trećinu celog mozga i počinje da uči kako da obrađuje poplavu vizualnih informacija koje susreće od trenutka kada prvi put otvori oči – objašnjava Angunanjela.


Kao što je prikazano, bebe počinju videti boje sa tri meseca, a crvena je prva koju mogu da prepoznaju. Zapaziće boje koje su istaknute, ali pastelne ili nijanse crne neće, kao ni teksture.


Sa četiri meseca dete počinje videti dalje od samo 25 centimetara koliko je do tada moglo. Povećava se dubina percepcije kao i raspon vidnog polja, i to sepoboljšava tokom prve godine života. Upravo zato bebe počinju pokazivati sve više interesa za istraživanje sveta oko sebe.


Ovaj stručnjak savetuje roditeljima da svoju bebu okruže kontrastnim bojama u prvih nekoliko meseci života, jer tako mogu da podstaknu razvoj vida. Savetuje nošenje crno-bele odeće, stavljanje pruga na zid ili nabavku prugaste posteljine.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram