Ova brana izazvat će najveću poplavu u povijesti

Kada, a ne ako, do pucanja dođe ugroženo će biti čak pet milijuna ljudi i za nju se kaže da je tempirana bomba Usoi brana na rijeci Murgab u današnjem Tadžikistanu nastala je nakon potresa 2011. godine i već je tada, tijekom samog postanka, odron progutao cijelo jedno selo.

Isti je taj odron "blokirao" rijeku Murgab i napravio jezero Sarez. Nakupina ili prirodna brana Usoi visoka je 566 metara što ju čini najvišom prirodnom branom na svijetu. Cijela je ta regija, gdje se nalazi jezero Sarez, i sada vrlo izolirana, a 1911. godine bila je "kraj svijeta". Čak je šest tjedana trebalo, piše medij Ozy, da vijest o poginulima dođe do civilizacije.

Danas je, u slučaju proboja vode, direktno ugroženo trideset sela u dolini Bartang, i još šezdesetak u regiji bi, vrlo vjerojatno, bilo direktno pogođeno. I to je, slažu se stručnjaci, najpozitivnija i najkonzervativnija procjena, i tvrde kako urušavanje brane nije "možda" nego "sigurno". Najočitiji je izbor potres, isti onakav kakav je stvorio branu i jezero, takav će ih vjerojatno i "razmontirati".

Ukoliko se to dogodi i brana napukne može izazvati i još jedan golemi odron, no to čak i nije najgora stvar koja bi se desila. Voda iz jezera stvorila bi 30 metara visok val koji bi jurio niz već stvoreno korito i pogođeno bi bilo oko pet milijuna ljudi, ne samo u Tadžikistanu već i u Afganistanu, Uzbekistanu i Turkmenistanu. Usporedbe radi najsmrtonosniji potres u povijesti dogodio se u Kini 1931. godine, kada je umrlo 4 milijuna ljudi.

Tada se nakon godina suše i posebno jake zime koja je stvorila ledene čepove u gorjima u nekoliko navrata poplavila rijeka Jangce i Huai He. To je jedna od najgorih prirodnih katastrofa u 20. stoljeću, prelaze ju samo neke pandemije i dugogodišnje gladi. Projekcija za jezero Sarez napravljena je prije dva desetljeća, populacija koja bi mu se našla na putu vjerojatno je mnogo veća. Uzrok

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram