Otkazi za STOTINE RADNIKA zbog virusa: Semberija u strahu od NEZAPOSLENOSTI

Zbog pandemije virusa korona na području Bijeljine više stotina radnika dobilo je otkaz ili su poslodavci s njima potpisali sporazumni raskid ugovora.

FOTO: srpskainfo.com

Situacija nije bolja ni u susjednim opštinama Ugljevik i Lopare. Nadležni kažu da stanje nije alarmantno jer, kako tvrde, većina poslodavaca obećava da će vratiti radnike na posao čim se za to steknu uslovi.

Prema riječima rukovodioca bijeljinske Filijale Zavoda za zapošljavanje Siniše Kajmakovića, većina poslodavaca pokazala je solidarnost i povjerenje u mjere nadležnih republičkih institucija, odnosno uvažila apel Vlade i Republičkog kriznog štaba.

Mjere

-Premijer je jasno rekao da će iz republičkog budžeta biti plaćeni doprinosi za lični dohodak za mart i april, što je poslodavcima velika pomoć. Tako je poslodavcima ostala mogućnost da radnike pošalju na neplaćeno, dakle bez plate, ali im se izmiruju zdravstveni i penzijski doprinosi, što je opet bolja varijanta od otkaza – kaže Kajmaković.

On vjeruje da će ovakvih mjera biti još.

-Ima i onih koji su prebrzo i nesmotreno otpustili radnike. Na taj način su ih prebacili na grbaču države koja će isplaćivati novčanu nadoknadu – najniža je 416 KM. Ti poslodavci, s druge strane, neće moći ostvariti čitav set benefita kojima nadležni nastoje da pomognu privrednicima da što što lakše prebrode ovu situaciju, sačuvaju radnike i nastave da privređuju – kaže Kajmaković.

On napominje da radnici koji potpišu sporazumni raskid radnog odnosa nemaju pravo na novčanu nadoknadu od države.

Najugroženije djelatnosti

Ugostiteljstvo, turizam, hotelijerstvo i trgovina najugroženije su djelatnosti iz kojih je i najveći broj otpuštenih radnika. Upravo zaposleni u ovom sektoru i najviše strahuju od otkaza.

-Razumijem da većina gazda nema mogućnosti da nam obezbijedi plate i izmiri obaveze ako ne rade, ali za nas je najgora mogućnost da nas pošalju kući. Jer i mi od nečega moramo prehraniti porodice i plaćati račune. Nadamo se da će se situacija poboljšati i da ćemo nastaviti normalno da radimo – kaže Dragana Sekanić, koja u trgovini radi više od dvije decenije.

Većina privrednika u Bijeljini poručuje da se radnici kao najvažniji resurs moraju sačuvati.

Biće posla

Bijeljinska firma koja se bavi izvođenjem građevinskih radova i proizvodi stolariju od plastičnih i aluminijumskih masa zapošljava pedesetak radnika.

Vlasnik preduzeća Duško Bojić namjerava da zadrži sve zaposlene.

-Radnici će nam trebati i kad prođe vanredno stanje. Život se mora nastaviti. Moramo se prilagoditi ovoj situaciji i naći najbolje rješenje za sve. Mi poštujemo preporučene mjere, proizvodni ciklus smo organizovali nesmetano. Plate smo isplatili, tekuće obaveze izmirili. Čak vjerujemo da ćemo poslije pandemije zaposliti još radnika, jer imamo neke ugovorene poslove – kaže Bojić.

U hotelu nema otkaza

Vlasnik hotela iz Ugljevika Milivoje Dragičević stavio je na raspolaganje opštini 45 soba i 120 ležaja za potrebe karantina.

On je za 30 radnika hotela produžio ugovore o radu i poručio da niko od 250 zaposlenih u njegovim drugim firmama neće dobiti otkaz.

Pozvao je sve privrednike u Republici Srpskoj da u ovim teškim trenucima pokažu solidarnost i ne otpuštaju radnike.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram