Connect with us

Lifestyle

Osjetila da je nešto žulja u oku, nije ni sanjala o čemu je riječ (FOTO)

Published

on

Mlada djevojka iz američke savezne države Oregon ušla je u medicinsku istoriju kao prvi slučaj s parazitskim crvom u oku. Nikada prije nije otkriveno da je crv na takav način zarazio čovjeka, piše portal livescience.com.

Radilo se o crvu Thelazia gulosa, koji se širio među stokom, no u novom istraživanju objavljenom u naučnom časopisu American Journal of Tropical Medicine and Hygiene ljekari su opisali prvi slučaj koji je pogodio čovjeka – 26-godišnju djevojku.

Djevojka čiji je slučaj opisan osjetila je nešto u oku u avgustu 2016. godine. Sedam dana kasnije izvukla je malog crva iz oka. Otišla je nekolicini doktora, te su joj u idućih 20 dana izvadili još 14 crva. Crvi, veličine do 13 milimetara, nalazili su se u membrani koja prekriva bjeonjaču.

Thelazia gulosa uslikan odmah nakon vađenja iz oka pacijentice

– Slučajevi zaraze oka parazitskim crvima rijetki su u SAD-u, a u ovom slučaju ispostavilo se da je riječ o podvrsti Thelazie koja do sad nije opažena u ljudi, rekao je Richard Bradbury, autor istraživanja.

Thelazia crvi znaju zaraziti mačke, pse, lisice i stoku, no rijetko prelaze na ljude. Prenose ih muhe koje se hrane suzama.

Istraživači sumnjaju da je žena dobila infekciju dok je bila izložena mušicama tokom jahanja i ribolova na obali Oregona, u regiji u kojoj je uzgoj stoke uobičajen.

Bradbury je rekao da ovaj slučaj ne znači da sada postoji veća vjerovatnoća da će T. gulosa zaraziti i ljude.

“Ovo je sigurno slučajnost”, rekao je Bradbury.

Popularno