Oprezno zbog poledice i ugaženog snijega

Na putevima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH ima poledice, a u višim planinskim krajevima i preko prevoja ugaženog snijega, dok je regionalni put Ulog-Klanci preko Morina neprohodan zbog sniježnih smetova, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske

FOTO: cafe.ba

.

U FBiH vidljivost je zbog magle smanjena na putnim pravcima Glamoč-Mlinište, Ripač-Vrtoče, Bosanski Petrovac-Drvar i Ključ-Sanski Most.

Vozačima se na svim putnim pravcima savjetuje da voze oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je zakonski obavezna.

Na dionicama Stanić Rijeka–Doboj-Karuše i Hrgovi-Donji Blaževac-Lončari-Lepnica kreće se vangabaritni prevoz, pa se vozačima skreće pažnja da voze opreznije i da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

Izmjene u odvijanju saobraćaja aktuelne su na putnim pravcima na kojima se izvode radovi.

Na dijelu regionalnog puta Ugljevik-Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranja klizišta, saobraćaj se odvija oteženo, jednom saobraćajnom trakom, pa se preporučuju da se koriste alternativni pravci.

Radovi se izvode na magistralnom putu kroz Laktaše, gdje je u toku izgradnja kružnog toka, a vozila se preusmjeravaju na obilazne puteve u neposrednoj blizini. Zbog malog kapaciteta obilaznice kroz centar Laktaša, na snazi je zabrana teretnog saobraćaja, osim za vozila dostave i vozila čije odredište je prije zone radova.

Sav teretni saobraćaj preusmjerava se na auto-put. Iz pravca Gradiške to je petlja Aleksandrovac, iz pravca Banjaluke kod hotela "Ćubić", iz pravca Prnjavora petlja Drugovići, a iz pravca Srpca petlja Laktaši.

AMS preporučuje vozačima koji putuju ili treba da putuju kroz Laktaše da koriste auto-put "Deveti januar" i na taj način smanje saobraćaj u centru ove opštine koji se otežano odvija zbog izgradnje kružnog toka.

Radovi se izvode i u tunelu Brčigovo na magistralnom putu Sastavci-Ustiprača, Crkvina-Modriča, te na putevima na području Banjaluke, Kotor Varoša i Vlasenice.

U toku su radovi na regionalnim putevima Kotor Varoš-Kneževo u mjestu Živinice, Ukrina-Klupe u mjestu Šnjegotina, dok je zbog klizišta usporen saobraćaj na dionici Ukrina-Gornja Vijaka.

U FBiH na dionici Prozor-Јablanica zbog radova je obustavljen saobraćaj u tunelu Јasen. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila mase iznad sedam i po tona, sa izuzetkom autobusa, usmjeravaju na alternativne pravce Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na na putnim pravcima Stupari-Živinice, Vitez-Travnik, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Gromiljak-Blažuj i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima zadržavanja jutros nisu duža od 30 minuta. Granični prelaz Metaljka otvoren je od 7.00 do 19.00 časova.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram