Connect with us

Bosna i Hercegovina

Opozicionari u jednoj koloni!

Published

on

U Republici Srpskoj sklopljen sporazum o koaliciji Napredne stranke, SNS i Partije Sloboda. Nastupiće na zajedničkim listama i podržati Savez za promene.

PREDSEDNICI Napredne Srpske Goran Đorđić, Srpske napredne stranke Hadži Jovan Mitrović i partije Sloboda Budimir Balaban stavili su potpis na sporazum o koalicionom okupljanju partija i organizacija, a sve kako se ne bi rasipali glasovi opozicionara u Srpskoj.

– Ova koalicija nastupiće na zajedničkim listama na predstojećim opštim izborima u BiH, ali neće imati svoje kandidate za člana Predsedništva BiH i predsednika Republike Srpske, već će podržati kandidate za te funkcije iz Saveza za promene Mladena Ivanića i Vukotu Govedaricu – kaže za “Novosti” predsednik Napredne Srpske Goran Đorđić.

On je najavio da će i novoformirani savez “Ostanak” pristupiti ovoj koaliciji, a u narednoj sedmici još dve-tri političke stranke, ne želeći da otkrije o kojim partijama je reč, a tek nakon toga koalicija će dobiti ime.

– Cilj naše koalicije je da pomognemo na izborima Savezu za promene. Shvatili smo da svi opozicionari moraju da se udruže kako bi dali dodatni vetar u leđa Vukoti Govedarici i Mladenu Ivaniću na predstojećim izborima. Mi ćemo biti opoziciona kolona jer definitivno stanje u Srpskoj je loše i mora doći do promena – kaže Đorđić.

On dodaje da će ukrupnjavanjem doći u poziciju da se nakon izbora popravlja stanje u Srpskoj i rešavaju nagomilani problemi.

– Sada već ima dovoljan broj političkih subjekata koji će postati parlamentarni nakon izbora, a koji žele promene u Srpskoj. To je jedini način da obezbedimo novu skupštinsku većinu koja će sprovoditi politiku promene. Za opoziciju je najbitnije da okupi sve političke partije i da se ne rasipaju glasovi opozicionara u Srpskoj – ističe Đorđić.

On dodaje i da se već pokušava “razbiti” opoziciona koalicija koja je tek formirana.

– Meni lično već pojedinci s političke scene govore kako ova koalicija neće uspeti, međutim, mi smo na dobrom putu. Predstavićemo svoje ideje i svoj program, a na građanima je da na izborima kažu da li smo na pravom putu – ističe Đorđić.

Predsednik Srpske napredne stranke Hadži Jovan Mitrović smatra da u Republici Srpskoj definitivno mora doći do promena, jer su, rekao je, “korupcija i kriminal prevršili svaku meru”.

– Mislim da nećemo na ovome stati i da će ovo biti mnogo šira koalicija i nešto novo u parlamentu i dati nadu mladima da ostanu na ovim prostorima – istakao je Mitrović.

ZAJEDNIČKI NASTUP

BUDIMIR Balaban, predsednik partije Sloboda rekao je da nije slučajno što su izabrali naprednjake za prvu saradnju sa drugim političkim opcijama, jer imaju vrlo slične poglede u vezi sa važnim problemima za Republiku Srpsku i BiH.

– Sporazum koji smo potpisali ostavlja dovoljno prostora da svaka partija može autonomno da deluje, a kada su u pitanju krucijalni problemi, onda smo jedinstveni i zajednički ćemo nastupati – pojasnio je Balaban.

Balaban smatra da nisu samo ekonomski problemi razlog zbog kojeg mladi odlaze sa ovih prostora, već pravna i lična nesigurnost.

Izvor:Novosti

Advertisement
Advertisement

Popularno