Connect with us

Auto moto

Ona se pamti kao najbrža žena na svijetu (VIDEO)

Published

on

Nerijetki su primjeri kada žene postanu prave junakinje u tradicionalnim “muškim poslovima”, a jedna od njih je svakako Mišel Moton, junakinja automobilizma.

 

Još 1974. godine počela je njena profesionalna karijera u automobilizmu, a tokom godina Moton je učestvovala u respektabilnom broju utrka, postavši najuspješniji žena vozač relija u istoriji, prenosi “Automobili.hr”.

Konstantno razbijajući predrasude, ova hrabra Francuskinja karijeru je provela vozeći trke u okviru Svjetskog reli prvenstva, a čak četiri puta osvajala je prvo mjesto u ovim trkama, dok se devet puta popela na pobjednički podijum.

U anale automobilizma ušla je gotovo na zalasku karijere, kada je ostvarila i najbolji rezultat zauzevši 1982. godine drugo mjesto u ukupnom poretku, a svi će je posebno pamtiti kao prvu vozačicu koja je pobijedila na Pikes Peak trci.

Tokom jednog od mnogobrojnih intervjua vozačica iz nekoliko legendarnih reli timova, kao što su Audi, Fiat, Peugeot i Renault, rekla je da je tokom cijele karijere pokušavala da bude jednaka svojim muškim kolegama, uz želju da dokaže kako njeno vozačko iskustvo ne zaostaje za umijećem muških vozača.

Iako nije jedina žena koja se dokazala uspješnom u automobilizmu, Moton će pored kolegica Meri Terese de Filipis, prve vozačice Formule 1, te Lele Lombardi, Suzi Volf i Đovane Amati, ostati upamćena kao najbrža žena svijeta.

 

(Radiosarajevo)

Popularno