Connect with us

Gamezone

Olimpijske igre 2024. u Parizu će uvrstiti esportove?

Published

on

Potencijalno ogromne vijesti za esport nam stižu iz usta potpredsjednika organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine.

Gospodin Toni Estogne je u izjavi za Asošijeted Pres rekao da je Pariz u potpunosti otvoren da uzme u razmatranje takmičenja u video igrama kao jednu od olimpijskih disciplina.

Estonge kaže da je uvjeren da će MOK jednog dana morati da prihvati digitalna takmičenja ukoliko želi da ostane relevantan faktor kod novih generacija u budućnosti.

Kako kaže, Olimpijada nije “o njima” već da je to događaj za omladinu, za nove generacije i da je svjestan da je u svijetu trenutno interesovanje za esportove ogromno i da uveliko nadmašuje mnoge tradicionalne sportove po gledanosti i nagradnim fondovima.

“Hajdemo da pričamo, da se upoznamo i da vidimo šta je na stolu”, rekao je Estonge za AP. Kaže da će nakon sastanaka u Limi ovog septembra, gdje će Pariz i formalno dobiti organizaciju OI 2024. godine, biti vođeni razgovori i diskusije na ovu temu, ali da će na kraju ipak konačnu riječ imati Međunarodni olimpijski komitet.

Ipak, vremena za odluku o ovome ima još puno, jer se lista takmičenja za Olimpijske igre 2024. i cjelokupan program krenuti da se kristališu tek 2019. godine, a konačna lista i zvanične discipline će biti definisane tek u drugoj polovini 2020. godine, u mjesecima nakon Olimpijade u Tokiju.

Globalno tržište esporta je vidjelo prihode od skoro 500 000 000 dolara u 2016. godini, a publika koja prati esportove se procjenjuje na oko 300 do 400 miliona ljudi. Najveći esport turniri redovno imaju nagradne fondove od nekoliko miliona dolara, a trenutno aktuelno svjetsko prvenstvo u igri Dota 2 ima nagradni fond od 24,2 miliona dolara za najboljih 16 ekipa na svijetu.

Svjetsko prvenstvo u igri League of Legends je u prenosu uživo gledalo više ljudi od finala NBA, a sve veći broj tradicionalnih sportskih klubova ulaže novac u esportove i otvara svoja esport odjeljenja, između ostalog i velikani evropskog fudbala kao što su Mančester Siti, Valensija, Šalke 04, Pari Sen Žermen, West Hem, Sporting Lisabon, Ajaks i mnogi drugi, a i naš košarkaški klub Partizan se oprobao u esportu sa igrama League of Legends i Hearthstone.

Podsjećamo, još ranije ove godine Azijski olimpijski komitet je uvrstio esportove kao dio zvaničnog programa Azijskih olimpijskih igara.

(b92)

Popularno