Connect with us

Svijet

Oko 1,7 miliona djece godišnje umre zbog zagađenja

Published

on

LONDON – Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da 1,7 miliona djece godišnje umre zbog zagađenja životne sredine, uključujući zagađenu vodu i vazduh, zbog dima i nedostatka adekvatnih higijenskih uslova.

Takvi nesanitarni uslovi i zagađenje životne sredine mogu dovesti do fatalnih slučajeva dijareje, malarije i zapaljenja pluća, navodi se u izveštaju SZO.

“Zagađenje životne sredine je smrtonosno, naročito za mlađu djecu. Razvoj njihovih organa i imunog sistema čini ih ranjivim na zagađenje vazduha i vode”, izjavila je direktorka SZO Margaret Čen, prenosi Rojters.

U izveštaju se navodi da izlaganje štetnim djejstvima može početi još u materici i da se nastavlja ukoliko su djeca izložena spoljnim i unutrašnjim zagađenjima vazduha.

To povećava rizik od dobijanja upale pluća kao i respiratornih bolesti poput astme, ali i od srčanih bolesti, srčanog udara i raka.

U izvještaju se navodi i da izloženost zagađenoj vodi i nehigijenskim uslovima u kući, kao i izloženost dimu od raznih vrsta goriva, poput uglja ili đubriva, može uzrokovati dijareju ili upalu pluća.

Osim toga, djeca su izložena hemijskim zagađenjima kroz hranu, vodu, vazduh, navodi se u izveštaju.

Stručnjak za javno zdravlje SZO Marija Neira kazala je da ovaj “težak izveštakj” pokazuje da bi vlade trebalo da učine više kako bi se obezbijedilo više sigurnih mjesta za djecu.

“Ulaganje u uklanjanju rizika po životnu sredinu za zdravlje, kao što su poboljšanje kvaliteta vode ili upotreba čistijih goriva, dovešće do ogromnih zdravstvenih beneficija “, zaključila je ona.

Popularno