Connect with us

Tuzla

Ojađeni radnici se okupljaju cijelu deceniju

Published

on

TUZLA – Više od 100 bivših radnika iz brojnih firmi sa područja TK okupilo se danas ispred pravosudnih institucija u Tuzli, kada je navršeno tačno deset godina kako se okupljaju i još imaju iste zahtjeve.

Bivši radnici “Poliolchema” prvi su se počeli okupljati pred zgradom Kantonalog i Opštinskog suda te Kantonalnog tužilaštva Tuzla.  Ni nakon deset godina nisu riješili svoje probleme. Zbog kriminalne privatizacije, sudske presude su donesene u njihovu korist, ali nikada nisu izvršene u praksi.

“Mi smo se obraćali predsjedniku Suda, koji je rekao da se te presude ne mogu staviti van snage. Šta onda? Ako se ne mogu staviti van snage, onda ljudi treba da realiziraju te presude. Međutim, ne može ni to. Ovo je apsurdistan.  Sve ono što nije moguće u nekoj normalnoj državi, moguće je u ovoj”, rekao je Sakib Kopić, bivši radnik “Poliolchema” i predsjednik Sindikata solidarnosti.  Ovaj sindikat daje svesrdnu podršku bivšim radnicima hotela “Tuzla”, koji se nalaze u nezavidnom položaju jer svakodnevno dolaze sudski izvršitelji da im plijene imovinu. Radnici su nagovoreni da na svoje ime podignu kredit i spase hotel. Kupac hotela, slovenačka firma “Ram Invest”, obavezala se vratiti kredit, no nije. Godinama pomoć traže od pravosudnih institucija.

“Da vam pravo kažem, mi sumnjamo u Tužilaštvo. Oni rade za te kriminalce, ne rade za ovaj pošten narod”, izjavio je Nermin Jahić, bivši radnik hotela “Tuzla”. Na jučerašnjem protestu bili su i nekadašnji radnici Fabrike obuće “Aida”. Oni se već mjesec dana okupljaju pred bivšom firmom jer nisu dobili osam plata zagarantovanih stečajem.

“U ‘Aidi’ je napravljen veliki kriminal, što mi je jučer potvrdio stečajni upravnik. Podfirme koje je oformila Vlada TK, nije otvorio ni Haso ni ovaj radnik. Vlada je otvorila. Dizali su kredite, a stavljali ‘Aidinu’ imovinu pod hipoteku. Vlada je to prećutila. Tu su i banke u lobiju s tim svim. Pozivali smo MUP i Tužilaštvo. Evo, ponovo ih pozivam da uđu u ‘Aidu’ da ispitaju kako su podfirme mogle dizati kredite, a stavljati tuđu imovinu pod hipoteku”, rekao je Hasan Užičanin, predstavnik bivših radnika.

Radnici su naglasili da neće odustati od svojih zahtjeva te da će se sljedeće srijede ponovo okupiti na istom mjestu gdje već čitavu deceniju izražavaju nezadovoljstvo radom pravosudnih institucija u Tuzli.

(N. Tadić)

Popularno