Connect with us

Sarajevo

Odloženo ispitivanje gradonačelnika Doboja, nastavak suđenja Ninkoviću 16.maja

Published

on

SARAJEVO – Unakrsno ispitivanje gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića na suđenju Milanu Ninkoviću, Borislavu Paravcu, Andriji Bjeloševiću i Milanu Saviću je odloženo jer odbrana Bjeloševića nije kolegama dostavila dokumente koje je namjeravala predočiti Petroviću tokom ispitivanja.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Suda BiH Davorin Jukić poručio je odbranama optuženih da sarađuju između sebe, te da im je to i obaveza.

Petrovića je juče unakrsno ispitivala Suzana Tomanović, advokat Borislava Paravca, a kada je ispitivanje trebalo da počne Slobodan Cvijetić, jedan od advokata Andrije Bjeloševića, Tomanovićeva je ukazala da joj nije dostavljen nijedan od dokumenata koje je Cvijetić najavio da će pokazati Petroviću.

“Zbog Sudskog vijeća i svjedoka pustiću da ovo prođe. Ovo je drugi put da ne dobijam dokumentaciju, neka bude i posljednji”, rekla je Tomanovićeva.

Međutim, Milorad Rašović, advokat Milana Savića, kazao je da je protiv da se nastavi ročište jer su u neravnopravnom položaju.

Cvijetić je objasnio da su do posljednjeg sekunda radili na spisu, da je u pitanju 120 dokumenata i da su stigli iskopirati ih samo za Tužilaštvo BiH. Odbrana Milana Ninovića nije imala prigovor.

“Sudsko vijeće nije ovo očekivalo. Ocijenili smo da bi nastavak ispitivanja prouzrokovao niz tehničkih problema. Tužilac kaže da je prije sedam dana dobio dokumentaciju pa je čudno što odbrane nisu, ali to je stvar odbrane. Mi smo očekivali vašu saradnju. Problemi su, očigledno, prouzrokovani od strane odbrane”, kazao je sudija Jukić zakazavši nastavak ročišta za 16. maj.

Ninković, Paravac, Bjelošević i Savić optuženi su da su od početka maja 1992. do kraja 1993. učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu protiv civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva na području Doboja i Teslića. Na teret su im stavljeni napadi vojske, policije i paravojnih formacija prilikom kojih su civili ubijani, zarobljavani i odvođeni u logore.*

(M. Rener-Smajović)

Popularno