Odgovor iz SNSD Crnatku: Nema NATO vježbe, a kamatna stopa na berzi bila bi niža da se Srpska ne nalazi u BiH

Jedino opozicija u Republici Srpskoj na negativan način komentariše činjenicu da je Srpska uspjela da kao samostalan subjekt na Londonskoj berzi emituje obveznice u vrijednosti od 300 miliona evra.

FOTO: Srpskainfo

Istovremeno, predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i ministar finansija Crne Gore Milojko Spajić komentarišu da je to veliki uspjeh i rezultat za Republiku Srpsku.

To je za Srpskainfo rekao Radovan Kovačević, portparol SNSD i savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, komentarišući navode iz saopštenja za javnost potpredsjednika PDP Igora Crnatka, koji je rekao da na današnjoj sjednici Narodne skupštine očekuje istinu o zaduženju RS i ko su oni koji će na tom poslu zaraditi 150 miliona KM.

– Kamatna stopa koju je RS uspjela da postigne od 4,75 odsto bila bi sigurno mnogo niža da se Srpska ne nalazi u okviru BiH – kaže Kovačević.

Podsjetio je javnost da su Crna Gora i Srbija, kada su svojevremeno izlazile na Londonsku berzu, ostvarile kamatnu stopu od čak 11 odsto, odnosno devet odsto.

– Sve to govori o tome kakav je rezultat i uspjeh RS ostvarila. Sve je to urađeno u okolnostima kada nas je Međunarodni monetarni fond ucjenjivao sa konkretno tri prenosa nadležnosti sa Srpske na BiH, da bismo ostvarili kreditni aranžman. Doduše, po povoljnijim uslovima, ali po izuzetno negativnim uslovima po status Republike Srpske. Mi smo se tome usprotivili i uspjeli smo sami na svjetskom tržištu, na Londonskoj berzi, da ostvarimo značajan rezultat za RS – kaže Kovačević.

Igor Crnadak je poručio i da od vlast u Srpskoj i Milorada Dodika očekuje da javnost informišu o „vojnoj vježbi u okviru koje će za koji dan Republikom Srpskom patrolirati stotine NATO vojnika uz nadlijetanje NATO helikoptera“.

Istovremeno, iz Ministarstva odbrane BiH su saopštili da se ne radi o vježbi sa NATO, nego sa vojnicima SAD. Radovan Kovačević tvrdi da je to ogromna razlika.

– Ne postoji apsolutno nikakva NATO vježba, niti bi Milorad Dodik i SNSD ikada pristali na NATO vježbu. Trenutno se u BiH na nekoliko lokacija, uključujući i Manjaču, održava bilateralna vojna vježba OS BiH i Vojske SAD. Moram odmah da napomenem da će vjerovatno u toku sljedeće godine ista takva bilateralna vježba biti održana i sa Vojskom Republike Srbije. Isto će se održavati na Manjači – kaže Kovačević.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram