Connect with us

Bosna i Hercegovina

Odata počast poginulim humanistima i aktivistima Crvenog križa

Published

on

Crveni križ Kantona Sarajevo i ove je godine obilježio datum stradanja delegata Međunarodnog komiteta Crvenog križa Frederika Morisa (Frederic Maurice) koji je na višegradskoj kapiji na Vratniku poginuo prije 25 godina u pratnji konvoja lijekova za građane opkoljenog Sarajeva, vršeći svoju humanitarnu misiju.

Odavanju počasti poginulim humanistima i aktivistima Crvenog križa prisustvovao je i Ivan Lalić, koji je 18. maja 1992. ranjen, a bio je u pratnji konvoja lijekova, u svojstvu prevodioca Međunarodnog komiteta CK.

– Svake godine 18. maja prisjećamo se, ne samo njega, nego i svih radnika i volontera Crvenog križa koji su takođe dali svoje živote. To samo pokazuje i potvrđuje opredijeljenost Pokreta Crvenog krsta/križa i polumjeseca da radi u skladu sa svojim osnovnim principima koji su usvojeni prije više od 50 godina i ostaju fundament našeg humanitarnog rada – navodi se u saopćenju Crvenog križa KS.

Cvijeće su položile mješovite delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog križa (ICRC),  Crvenog križa Federacije BiH, Crvenog križa KS, Crvenog križa općine Stari Grad te predstavnici Općine Stari Grad i Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS.

(Vijesti.ba / FENA)

Popularno