Obale kanala Dašnica puste: Zabrinuti ribolovci čekaju poribljavanje

Usljed pomora ribe, koji se dogodio u julu prošle godine, u kanalu Dašnica uništen je kompletan riblji fond, zbog čega trpe i ljubitelji sportskog ribolova.

Nekada je uz kanal pecalo više desetina sportskih ribolovaca, a sada nema nijednog. U Sportsko-ribolovnom društvu “Riba” najavljuju da će na proljeće poribiti kanal, ali i sve ostale vodotokove u Semberiji.

Mustafa Hadžiomerović ribolovom se bavi više od 40 godina. Nada se da će riblji fond u kanalu Dašnica biti obnovljen.

– Nekada sam pecao na Drini i Savi. Otkako sam ostao bez auta, mogao sam strast prema ribolovu da utažim jedino na kanalu Dašnica. Od prošle godine, od kada je uginuo sav riblji fond, više ne možemo da pecamo ni na ovoj lokaciji. A nekada je na ovih par kilometara bilo i po tridesetak ribolovaca. Ljudi su mnogo ogorčeni i ljuti – kaže ovaj Bijeljinac.

Zabrinuti su i u Sportsko-ribolovnom društvu “Riba”, koje gazduje vodotocima u Semberiji. Ukoliko ne izvrše poribljavanje i obnove riblji fond, biće kažnjeni.

– Zbog radova na uređenju kanala Dašnica obustavljen je protok vode. Sva riba koja je bila tu, uginula je. Poseban problem je što smo mi na samo mjesec dana prije toga, a neobaviješteni da će doći do izvođenja tih radova, značajno poribili kanal. Poribljavanje je naša zakonska obaveza i u slučaju da to ne uradimo dolazimo u situaciju da nam se oduzme pravo na gazdovanje vodama. Kako god poslovali, dio sredstava moramo izdvojiti za obnavljanje ribljeg fonda – kaže predsjednik Sportsko-ribolovnog društva “Riba” Miodrag Đukić.

Pomoć od 16.000 maraka za obnovu ribljeg fonda obećali su  JU “Vode Srpske”, građevinsko preduzeće “Buk promet” i Grad Bijeljina, kaže Đukić, koji se nada da će tu obavezu i ispuniti, jer će od toga u mnogome zavisiti i dalji rad društva.

– Procijenili smo da bi sa tim sredstvima mogli obnoviti riblji fond. Svjesni smo da ekološku štetu ne možemo lako nadoknaditi, ali smo iz “Voda Srpske” dobili odgovor da su sredstva za ove namjene izdvojena i biće uplaćena u skladu sa sporazumom koji su potpisali sa Udruženjem. Da će svoje obećanje ispuniti potvrdili su i u gradskoj upravi i građevinskom preduzeću „Buk promet” – ističe on.

U Semberiji je mnogo popularnih mjesta za pecanje, od Save, Drine, preko Janje i Lukavca, do vještačkih jezera i kanala Dašnica. Na ovdašnjim vodama pecaju se pretežno šaran, som, mrena, škobalj, klen, a posljednjih godina sve više i štuka i kečiga.

U Bijeljini je prošle godine izdato rekordnih 855 dozvola za sportski ribolov.

Kako bi se nekazakonit ribolov spriječio, Udruženje je opremilo ribolovačku službu i intenziviralo njen rad. Sportski ribolovci se nadaju da će dobiti i podršku resornog ministarstva kako bi vještačka jezera i šljunkare na ovom području obogatili babuškom i drugom ribljom mlađi.

Obezbijediti dozvole na vrijeme

Iz Sportsko-ribolovnog društva ”Riba” apeluju na ribolovce da obezbijede na vrijeme dozvolu za pecanje, koja košta 78 maraka. Za penzionere je 43 marke, a popust imaju i invalidi za koje dozvola košta 38 maraka. Dozvole za djecu do 14 godina su besplatne.

Kazne za neposjedovanje dozvole su 300 maraka, a za korištenje mreža i alata zabranjenih zakonom kreću se i do 3.000 maraka.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram