Connect with us

Svijet

Novi referendum o nezavisnosti Škotske neizbježan

Published

on

Još jedan referendum o nezavisnosti Škotske sada se čini neizbježnim, a ministri u Londonu su zaključili da je samo pitanje kada će takvo glasanje biti održano, piše danas “Fajnenšel tajms” pozivajući se na neimenovanog britanskog ministra.

 

“To se čini neizbježnim, ne vjerujem da možemo to da spriječimo”, rekao je taj ministar, prenosi Rojters.

Londonski list navodi i izjavu još jedne neimenovane osobe upoznate sa razgovorima koji se trenutno vode u kancelariji britanske premijerke Tereze Mej, a koja kaže da je “samo pitanje datuma kada će referendum biti održan”.

Škotska premijerka Nikola Stardžon najavila je juče mogućnost da novi referendum o nezavisnosti Škotske bude održan na jesen 2018. godine, čemu se britanska premijerka protivi.

Stardžon je ocijenila da bi bilo “vremenski zdravorazumno” da Škotska, koja je na referendumu 2014. godine odlučila da ne napusti Britaniju, ponovo organizuje referendum o nezavisnosti jer će do tada, kako je navela, biti nekih obrisa sporazuma o Brexitu.

S druge strane, britanska premijerka ne smatra da bi trebalo da se održi drugi referendum o nezavisnosti Škotske, prenio je Rojters.

(Tanjug)

Popularno