Početna Vijesti Bosna i Hercegovina Novi protest radnika Željeznica RS-a 16. marta

Novi protest radnika Željeznica RS-a 16. marta

0
0
Sindikati Željeznica RS-a najavili su novu protestnu šetnju, ovaj put u Banjoj Luci, 16. marta.

Nakon sastanka predstavnika šest sindikata ovog javnog preduzeća istaknuto je da uprava i resorno ministarstvo nisu ništa uradili na ispunjavaju njihovih zatjeva, koje su iznijeli na protestima, u petak, 3.marta, u Doboju.

“Ostavljamo prostor Ministarstvu i upravi da nas pozovu na razgovor i da nam daju čvrste garancije da će naši zahtjevi koje smo uputili u petak biti ispunjeni. U tom slučaju odustajemo od protesta”, kategoričan je Goran Čamdžić, predsjednik Samostalnog sindikata održavanja šinskih vozila.

Ako zahtjevi ne budu ispunjeni, najavljuju i druge, radikalnije mjere.

“U slučaju da nam ne izađu u susret i ne ispune naše uslove, spremni smo da uđemo u kršenje zakona jer vidimo da na zakonski način ništa ne možemo postići”, rekao je predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti Zlatko Marin.

U zahtjevima sindikata traži se obustava primjene novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Željeznicama do donošenja programa zbrinjavanja viška radnika, isplata plaća i svih materijalnih troškova u zakonskim rokovima, poštovanje sudskih izvršnih presuda i pokretanje odgovornosti i smjena Uprave na čelu sa generalnim direktorom.

“Što se tiče zahtjeva da se u roku izmire sve obaveze zaostale iz prošle godine, kao i one po presudama, to je jedino moguće u postupku restrukturisanja. Napravili smo plan, o tome obavijestili Ministarstvo i Vladu i prijedlog uputili Svjetskoj banci. Njihovi eksperti dolaze polovinom marta da provjere sve naše navode i opravdanost takvog zahtjeva”, rekao je ranije generalni direktor Željeznica RS-a Dragan Savanović.

Savanović je ocijenio da nikakav pritisak prema Upravi neće uroditi plodom jer će kredit, o kojem se pregovara sa Svjetskom bankom, biti operativan tek krajem godine, s obzirom na to da bord direktora o zahtjevu odlučuje u septembru.

Oko 2.000 zaposlenih u Željeznicama RS-a, koji su ranije tužili preduzeće zbog umanjenog toplog obroka i drugih naknada, iako su dobili spor, nisu naplatili dugovanja veća od 14 miliona KM.

Primjenom novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji predviđeno je da se s trenutno 3.101 radnika u Željeznicama RS ovaj broj smanji za 326 izvršilaca, odnosno na 2.775 zaposlenih.

Komentar

Preporučujemo

Bosnalijek organizirao tradicionalno druženje za svoje penzionere

Najveća bh. farmaceutska kompanija Bosnalijek organizirala je tradicionalno godišnje druže…