Njemački predsjednik u Zagrebu: Uhvatimo se u koštac sa prošlošću

ZAGREB - Njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer stigao je danas u dvodnevnu službenu posjetu Hrvatskoj i u Zagrebu poručio da je potrebno "hvatanje u koštac sa sopstvenom prošlošću", pozivajući na pomirenje i spominjući primjer njemačko-francuskih odnosa nakon Drugog svjetskog rata.

Hrvatski N1 prenosi da je Štajnmajer, koji je u posetu stigao na poziv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, svečano dočekan na Pantovčaku, gdje je prvo održan njihov susret u četiri oka, a potom i bilateralni sastanak delegacija Hrvatske i Njemačke.

Navodi se da je njemački predsjednik govorio o predstojećem hrvatskom predsjedavanju EU naglasivši da je Hrvatska svjesna odgovornosti.

"I jedni i drugi smo svesni da je odgovornost ovih dana kad očekujemo odluke o Brexitu još veća nego što je to bio slučaj ranije. Hrvatska je mlada članica, ali smijem da kažem da je u srcu Evropske unije nastavila da pomaže da se prebrode različitosti novih i starih članica, evropskog sjevera i juga", rekao je Štajnmajer.

Hrvatska predsjednica je na pitanje o snažnom talasu iseljavanja državljana Hrvatske u inostran odgovorila da su demogradski trendovi u Hrvatskoj još uvijek negativni.

"Talas iseljavanja se ipak smanjuje. Njemačka je, ipak, odredište broj 1 i vaši statistički podaci nam najbolje govore o tome koliko je ljudi otišlo", rekla je Grabar-Kitarovićeva Štajnmajeru.

Nakon susreta sa njom, predsjedniku Njemačke predstoji sastanak sa predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem i polažganje vijenca ispred spomenika "Glas hrvatske žrtve - Zid boli" na Gradskom groblju Mirogoj.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram