Connect with us

Auto moto

Niko neće najjeftiniji auto na svijetu

Published

on

Indijski Tata Nano pompezno je najavljen 2008. kao najjeftiniji auto na svijetu sa cijenom od 2.000 dolara. Deset godina kasnije, model koji je trebalo da postane bestseler u toj zemlji nije opravdao očekivanja.

Kada je prije jedne decenije predstavljen Tata Nano, proizvođač je vjerovao da će se ovaj mali gradski automobila zahvaljujući izuzetno pristupačnoj cijeni prodavati kao alva. Pogotovo u jednoj državi kao što je Indija.

Kao brzo rastuće tržište i druga najmnogoljudnija zemlja na svijetu, u kojoj bezbjednosni standardi u saobraćaju nisu toliko visoki, činilo se da je Indija idealno tlo za jeftin mali model sa četiri vrata.

Nano je bio namijenjen prije svega onima koji kupuju svoj prvi auto, kao i onima koji bi svoje manje bezbjedne mopede i skutere – uz mala ulaganja – rado zamenili za ugodnije vozilo sa četiri točka i zatvorenom putničkim kabinom.

Međutim, sve ove računice su u stvarnosti pale u vodu. Kako piše Automotive News, prodaja je daleko ispod planirane, pa će Tata Nano prestati da se proizvodi u ovom obliku najkasnije 2020.

Kada je predstavljen 2008, Nano je u Indiji koštao oko 2.000 dolara, što je bio nevjerovatan podatak iako se znalo da je Tata maksimalno skresao troškove proizvodnje.

Čak i unapređena verzija – Nano GenX, koja je lansirana 2015. sa cijenom od 3.125 dolara i dalje je bila izuzetno jeftina. Međutim, Indijcima to nije bio dovoljan razlog da pohrle u auto-salone i krenu da masovno kupuju ovaj automobil.

Mnogi od onih koji su bili dovoljno platežno sposobni da nabave Nano nisu željeli da ih dovode u vezu sa nečim što se reklamira kao “najjeftiniji auto na svijetu”.

 

Takođe, automobil je imao lošu reputaciju u pogledu bezbjednosti, što je odbijalo potencijalne kupce.

Nano GenX stigao je 2015. sa brojnim unapređenjima koja su pre svega bila fokusirana na veću praktičnost automobila i ugodniju vožnju.

Model je tako dobio Bluetooth funkciju, USB i AUX priključke, zatim veći rezervoar i servo upravljač.

Za auto koji je tada koštao nešto malo iznad 3.000 dolara, bila su to značajna unapređenja – ali očigledno nedovoljna za kupce kojih opet nije bilo u velikom broju.

Tri godine kasnije, Nano je dotakao dno. Tata je u junu 2018. proizveo samo jedan primjerak ovog automobila, dok je u junu 2017. sa fabričkih traka sišlo 275 vozila, navodi Automotive News. U istom mjesecu opao je i izvoz, sa 25 automobila, na 0 u junu ove godine.

Neminovno gašenje ovog modela kome je, izgleda, otpočetka bila zapečaćena sudbina, pokazuje da je i ova – kao i mnoge druge zamisli koje su na parpiru obećavale – doživjela fijasko u realizaciji.

To što je Nano projektovan da zadovolji osnovne potrebe za automobilom šire populacije u Indiji, ne znači da će ga ta ista populaciji automatski prigrliti.

Popularno