Connect with us

Lifestyle

NEVEROVATNE PROMENE! Evo šta se događa u vašem telu kada se zaljubite!

Published

on

Poznato je kako zaljubljen čovek posebno zrači zadovoljstvom i srećom, no manje su poznate skrivene promene koje se događaju s našim telom.

Otkrivamo 9 zaista fascinantnih promena u telu aktiviranih zaljubljenošću…

Mozak menja aktivnosti u deliću sekunde

Ljubav na prvi pogled nam najčešće zvuči kao kliše ili dobro izbrendiran naslov holivudske romantične komedije, no u prilog verodostojnosti prvog od koraka zaljubljivanja ide najnovije istraživanje. Naime ljubav aktivira čak 12 područja u mozgu, a ishod je osećaj zaljubljenosti već u petini sekunde.

Srce usporava ritam

Zaljubljenost utiče na sklop hormona, a rezultati su usporavajući krvni pritisak i otkucaji srca.

Gubimo san

Rezultati istraživanja pokazali su da čovek u periodu zaljubljenosti gubi oko jedan sat spavanja. Razlog je razmišlajnje o voljenoj osobi koje nas održava budnima.

Bolovi u telu popuštaju

Ljubav u mozgu aktivira iste receptore na koje deluju lekovi protiv bolova.

Postajemo senilni

Tokom zaljubljenosti u mozgu dolazi do oslobađanja oksitocina – ljubavnog hormona, koji blokira memoriju pamćenja. Rezultat je osećaj odsutnosti i zaboravnost.

Aktivira se ljubomora

Situacije u kojima se ne možete kontrolisati kada svog voljenog vidite u razgovoru s drugom ženom prve su naznake prave zaljubljenosti. Naime, dokazano je kako ljubav utiče na naš osećaj zaštite voljene osobe, ili drugim rečima ona aktivira ljubomoru.

Hrana postaje slađa

Tokom istraživanja u kojem su učestvovali zaljubljeni studenti, zadatak im je bio da probaju različite namirnice i ocene njihov okus. Rezultati su bili posve neočekivani, naime svi su se složili kako hrana i piće koje su jeli ima sladak ukus.

Gubimo koncentraciju

Nesvesno razmišljanje o partneru narušava naše poslovne veštine, naime jedno istraživanje je pokazalo kako smo tokom zaljubljenosti slabo usredsređeni za obavljanje zadataka.

Glas postaje viši i tanji

Za vreme komuniciranja s muškarcem prema kojem gaji simpatije, ženin glas poprima višu frenkvenciju i postaje tanak.

(Alo.rs)

Popularno