Nestle otkrio metodu prirodnog zaslađivanja čokolade

U objavi koja će zasigurno razveseliti ljubitelje čokolade koji paze na unos šećera, Nestle je saopštio kako je našao novi način zaslađivanja čokolade korištenjem pulpe i zrna kakaovca.

FOTO: pixabay

Švajcarski prehrambeni div izvijestio je kako je patentirao novu metodu kojom se čokolada proizvodi isključivo od kakaovca, bez dodavanja rafiniranog šećera.


Metoda uključuje sušenje i usitnjavanje bijele pulpe kakakovca u voćni šećer, koji se onda koristi za proizvodnju čokolade, „uz potpuno očuvanje ukusa, teksture i kvalitete”.


Nestle je saopštio kako je to recept za 70-postotnu tamnu čokoladu te kako planiraju predstaviti prvi proizvod u Japanu krajem godine kroz svoju specijalizovanu trgovinu KitKat Chocolatory.


Daljnji proizvodi biće predstavljeni u drugim zemljama iduće godine kroz druge brendove.


Pulpa, koja okružuje zrno kakaovca, je meka, slatka i bijela, te do sada nije bila korištena za prirodno zaslađivanje čokolade, saopštio je Nestle.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram