NEMAČKA I ŠPANIJA zaratile zbog KOSOVA

Nemačka i Španija ozbiljno su politički zaratile zbog dijaloga Beograda i Prištine! Berlin odbija da španski šef diplomatije Žozep Borel vodi briselske pregovore jer njegova zemlja ne priznaje lažnu državu Kosovo, i traži da posrednik bude Nemac!

FOTO: intermagazin.rs


Kako prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE), sve je izvesnije da će EU imenovati posebnog izaslanika koji će se baviti isključivo procesom normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Novinari RSE, pozivajući se na izvore iz nemačke vlade, tvrde da Berlin insistira da posrednik u dijalogu bude Nemac. Nemačka se protivi tome da Žozep Borel, kao naslednik Federike Mogerini na mestu šefa evropske diplomatije, vodi dijalog jer dolazi iz Španije, koja nije priznala lažnu državu Kosovo!
 


Protiv razmene teritorija

Prema ovim navodima, tako bi se „amortizovao“ proces koji je dosad vodila Mogerinijeva, koji je, kako tvrde u Berlinu, neizbežno vodio ka razmeni teritorija.


– U slučaju da Evropska komisija odluči da imenuje specijalnog izaslanika, osoba na toj funkciji bi trebalo da bude iz Nemačke. U trenutku kad se pokrene inicijativa, nemačka vlada će insistirati da posrednik u dijalogu Kosova i Srbije bude njen predstavnik. Postoje dva razloga. Prvi se tiče odluke SAD da imenuju Metjua Palmera za izaslanika za Zapadni Balkan, a drugi je budući visoki EU predstavnik. Sadašnji španski i budući evropski ministar inostranih poslova Žozep Borel dolazi iz zemlje koja ne priznaje Kosovo, oko čega je i lično kritičan. Posle imenovanja na čelo EU diplomatije, Borel je zbog učešća Kosova napustio sastanak šefova diplomatije EU i Zapadnog Balkana u Helsinkiju. Bez obzira na to što EU tvrdi da je statusno neutralna prema Kosovu, diplomatski izvori smatraju da je Borelova pozicija kao posrednika u dijalogu veoma delikatna – navodi RSE.


Da Berlin odbija da Borel vodi dijalog Beograda i Prištine, potvrđuje i Tobi Vogel, stručnjak Saveta za politiku demokratizacije (DPC).


– Dijalog ne treba da nadgleda ličnost iz zemlje članice EU koja ne priznaje Kosovo. Izaslanik treba da bude iz zemlje koja ima uticaj na Zapadnom Balkanu. U trenutku kad Britanija odlazi iz EU, a Francuska je odlučila da postane skeptična prema proširenju, preostaje da to bude neko iz Nemačke – objašnjava Vogel.


Nemci postaju nervozni

Komentarišući ove navode, predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga Milisav Paić kaže da je Nemačka nezadovoljna što erodira međunarodna podrška samoproklamovanoj nezavisnosti Kosova.


– Imenovanje Borela za komesara EU za spoljne poslove, ali i izjava češkog predsednika da će se založiti za preispitivanje priznanja Kosova dovode u pitanje nemački stav da je to „svršeno pitanje“. Osim Borelu, koji je odnos prema Prištini jasno ispoljio, Nemačka želi da parira i SAD, koje nisu protiv mogućeg razgraničenja, čemu se Berlin kategorično protivi – ističe Paić.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram