“NEGIRA SRPSKE ŽRTVE” Dukić žestoko reagovao na Inckovu izjavu i ima VAŽNU PORUKU za njega

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić izjavio je da ne zna šta u BiH traži visoki predstavnik Valentin Incko ukoliko smatra da su važne samo bošnjačke žrtve, a ne 3.200 Srba ubijenih u okolini Srebrenice.

FOTO: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– On ne zna da je, prema popisu iz 1981. godine, u BiH više bilo Srba nego muslimana. Ako on smatra da 3.200 srpskih žrtava u okolini Srebrenice nije važno, ne znam šta traži u BiH – rekao je Dukić. On je naveo da je već poznato da Incko negira srpske žrtve, te smatra BiH muslimanskom zemljom, a Srbe agresorima.


OHR je istakao da će ozbiljno početi razmišljati o tome da svoje prisustvo na komemoracijama nevinim srpskim civilnim žrtvama u Podrinju podignu, kako kažu, na viši nivo kad se za to stvore uslovi – “kada pojedini govornici na (nekim) komemoracijama prestanu negirati da se genocid desio u Srebrenici, glorifikovati ratne zločince, širiti govor mržnje, te govoriti protiv BiH”.


Ovo je navedeno u odgovoru OHR na pitanje Srne zašto visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nije prisustvovao u subotu u Bratuncu pomenu Srbima stradalim u ratu u Podrinju i da li će biti prisutan na komemoraciji u Zalazju, kod Srebrenice, na odavanju počasti srpskim civilima i vojnicima ubijenim 12. jula 1992. godine u ovom i okolnim srebreničkim selima i na osnovu čega Incko pravi razliku između srpskih i bošnjačkih žrtava, što se da zaključiti iz njegovog neprisustva na komemoracijama srpskim žrtvama.


Iz OHR kažu da sve nevine civilne žrtve i njihove porodice zaslužuju pravdu i poštovanje, bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost, tvrdeći da ne prave nikakvu razliku između nevinih žrtava Bošnjaka, Hrvata ili Srba, ili njihovih porodica.


– Štaviše, predstavnik OHR je prisustvovao vjerskom dijelu komemoracije u Bratuncu, a prisustvovaće i komemoraciji u Zalazju – dodaje se u odgovoru iz OHR.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram