NEDOSTIŽNI IDEALI: Društvene mreže izazivaju depresiju kod tinejdžerki!

Tinejdžerke imaju dvostruko veću šansu pojave simptoma depresije povezanih s korišćenjem društvenih mreža nego dečaci, najviše zbog zlostavljanja onlajn, poremećaja spavanja, kao i zbog nezadovoljstva svojim telom i pada samopouzdanja, saopštili su istraživači

U istraživanju koje je analiziralo podatke o gotovo 11.000 mladih ljudi u Velikoj Britaniji, istraživači su zaključili da su četrnaestogodišnje devojčice češći korisnici društvenih mreža, među kojima dve petine njih društvene mreže koristi više od tri sata na dan, dok isto čini petina dečaka.

Studija je pokazala da 12 posto umerenih korisnika društvenih mreža i 38 posto onih koji društvene mreže koriste duže (više od pet sati na dan) pokazuju znakove ozbiljnije depresije.

Kada je reč o procesima koji mogu biti povezani s korišćenjem društvenih mreža i depresijom, istraživači su otkrili kako je 40 posto devojčica i 25 posto dečaka imalo iskustvo zlostavljanja onlajn.

Poremećaji spavanja pojavljuju se kod 40 odsto devojčica, dok je kod dečaka reč o 28 posto. Anksioznost i loše spavanje povezani su s depresijom.

Devojčice su takođe izložene većem riziku kada je reč o povezanosti korišćenja društvenih mreža i brige o izgledu svog tela, kao i samopouzdanja, ali u ovom je slučaju razlika između devojčica i dečaka manja, pokazalo je istraživanje.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram