Connect with us

Politika

Neće biti kompromisne ponude Zapada za Kosovo

Published

on

Za vodeće zapadne zemlje nezavisnost KiM je završen proces, što potvrđuju činjenica da će Euleks od 15. juna imati savetodavnu ulogu, kao i sve otvorenija podrška formiranju tzv. kosovske vojske.

ašington je preuzeo inicijativu za rešavanje kosovskometohijskog problema jer je nezadovoljan brzinom kojom je to radio Brisel. To potvrđuje i činjenica da je krajem prošle nedelje u Americi održan sastanak država Kvinte, ali, kako navode pojedini mediji u Beogradu, nije ponuđeno kompromisno rešenje. Najveći problem je što je za Ameriku i Zapad status Kosova rešen i o tome ne žele da razgovaraju i, kako nezvanično saznajemo, najviše što nude Beogradu jeste formiranje Zajednice srpskih opština, što je definisano Briselskim sporazumom. Ostaje, međutim, nedoumica da li bi i ZSO imala izvršne nadležnosti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da kosovsko pitanje ostaje velika prepreka na putu Srbije ka članstvu u EU i pozvao Prištinu da učestvuje u postizanju kompromisa. U intervjuu za AFP Vučić je rekao da se, na kraju krajeva, sve odnosi na Kosovo i oko toga da li ćemo moći da to učinimo ili ne. „I, naravno, više se odnosi na Srbe, ali takođe i na drugu stranu, i oni moraju da dobiju snažnu poruku od EU i Zapada da i oni moraju da načine određene ustupke”, poručio je Vučić.

Srpski predsednik je ocenio da kosovski Albanci nisu spremni na bilo kakve ustupke. Dodao je da oni misle da je vreme da Srbija prizna punu nezavisnost Kosova i – to je to. „Da ne treba da čine ništa u vezi sa Srbima, u vezi sa Srbijom i da samo treba da čekaju. Ja nisam spreman da pričam o konkretnim pojmovima, ali oni moraju da načine određene ustupke u pravom smislu te reči. Ukoliko su spremni na to, možemo nešto da postignemo. Ukoliko nisu spremni, to će biti veoma loše vesti za sve nas”, kazao je Vučić. Predsednik Srbije je u intervjuu „Fajnenšel tajmsu” rekao da je „opsednut” Kosovom i da bez rešenja ovog problema sve što je do sada ostvario neće biti održivo.

Izvor:Politika

Popularno