Connect with us

Lifestyle

Nauka otkriva koju namirnicu bi djeca trebalo da jedu svakodnevno jer podstiče razvoj mozga

Published

on

Naučna istraživanja donose dobre vijesti za mame čija djeca vole da jedu jaja, u bilo kom obliku. Naime, studija koju je sproveo American Journal of Clinical Nutrition, pokazala je da jaja obezbjeđuju takvu kombinaciju nutritijenata koji podstiču razvoj mozga i moždanih funkcija. Istraživanje je sprovedeno u Ekvadoru i pokazalo je da su djeca koja su, počev od šest mjeseci starosti, svakog dana jela po jedno jaje, imala u krvi znatno veću koncentraciju dva esencijalna nutritijenta za razvoj mozga – dokozaheksaenske kiseline koja je važna za rast mozga i njegovih funkcija i holina, koji pomaže u kontroli mišića i memorije.

Autor i vođa istraživanja, profesor Lora Janoti sa Univerziteta u Vašingtonu, kaže: „Kao mlijeko i žitarice, i jaja su stvorena da podrže rani razvoj, zato što su veoma bogata nutritivnim sadržajem.”

Zato ne čudi što jedno jaje dnevno može ubrzati razvoj mozga kod djece i generalno im poboljšati zdravlje. Nutricionisti tvrde da su jaja prirodan izvor 13 vitamina i minerala važnih ne samo za razvoj mozga, već i za zdravlje očiju, mišića, kostiju, srca, a preporučuje se i trudnicama. Pored dokozaheksaenske kiseline i holina, jaja sadrže vitamine A, D, E i B, kalcijum, gvožđe, fosfor, cink, selenijum, kao i antioksidante lutein i zeaksantin.

Sa rezultatima ove studije složili su se i pedijatri koji su do nedavno savjetovali da se djeci cijelo jaje ne nudi pre navršenih godinu dana, zbog opasnosti od alergije. Sada, Američka akademija za alergije, astmu i imunologiju zapravo savjetuje roditeljima da, u konsultaciji sa svojim doktorima, razmotre uvođenje cijelog jajeta u djetetovu ishranu čim napuni šest mjeseci.

Situacija sa alergijama je zapravo obrnuta – ispostavilo se da, za većinu djece, ranije uvođenje potencijalnih alergena u ishranu može spriječiti određene vrste alergija da se kasnije razviju.

Dakle – jaja svakog dana. Za večeru, ručak ili doručak.

Izvor: zelenaucionica.com

Popularno