Connect with us

Nauka i tehnologija

Naučnici otkrili snagu ugriza T-Rexa

Published

on

Naučnici su otkrili još jedan razlog za divljenje tiranosauru Rexu. Kada je veliki mesožder zagrizao, činio je to silom jednakom težini triju automobila, što mu je omogućavalo da s lakoćom mrvi kosti.

Naučnici su na osnovu računarskog modela kreiranog po mišićnoj anatomiji T-Rexove čeljusti i analizi njegovih živih rođaka, poput krokodila, ustanovili da je sila njegova ugriza iznosila oko 3.630 kilograma.

“Dok je god to bilo sačinjeno od mesa i kostiju, T-Rex je mogao pregristi što je htio”, kazao je paleobiolog s floridskog univerziteta Gregori Erikson.

Tragovi ugriza na fosiliziranim ostacima kostiju drugih dinosaura pokazuju da je T-Rex mrvio kosti. Ta sposobnost je tom golemom stvorenju, visokom 13 metara i teškom sedam tona, davala prednost pred ostalim predatorima kojima to nije uspijevalo.

“Tako je dolazio do minerala u kostima i koštane srži”, rekao je paleobiolog Pol Gignac sa univerziteta u Oklahomi, vodeći autor istraživanja objavljenog u časopisu Science.

“Naravno, to je bio i rizik jer je prodiranjem u kost moglo doći do teških oštećenja zuba, ali nagrada je bila bogata”, istakao je on.

T-Rex je posjedovao najveću silu ugriza od bilo kojeg stvorenja kojeg su naučnici proučavali i daleko veću od bilo kojeg živog bića. Ali ona nije najsnažnija u istoriji. Procjenjuje se da je golemi krokodil Deinosučus, koji je živio nekoliko miliona godina prije T. rexa i težio više od njega, imao silu ugriza od 10.400 kilograma.

(24sata.hr)

Popularno