Naučnici otkrili da vrijeme može da ide unazad

"Astrophysical Journal" je u avgustu 2018. godine objavio je tekst u kom se tvrdi da eksplozije koje blješte milion biliona puta sjajnije od našeg Sunca, sadrže svjetlosne potpise preokretanja vremena.

FOTO: nezavisne

To jest, one putuju unazad kroz vrijeme!


Za ovu pojavu istraživači ni dan-danas ne znaju šta je uzrok za taj proces. Glavni autor studije Džon Hakila, astrofizičar i saradnik dekana Škole za postdiplomske studije na Koledžu u Čarlestonu u Južnoj Karolini, izjavio je:


"Eksplozije gama zraka najsvjetliji su izvori koji su poznati u prirodi. Proizvode više energije nego bilo šta drugo što emituje svjetlost. Objasnio je da se eksplozije gama vazduh izbacuju kada se sudare dve neutronske zvijezde, formirajući crnu rupu u tom procesu.  Pored toga supernove proizvode duže eksplozije gama zraka kada se umiruća zvijezda uruši u crnu rupu. Hakkila je rekao da u svakom slučaju većina njihove energije dolazi u obliku impulsa ili radarske jeke.


Kada je isključio glavni impuls iz podataka Hakkila koje je proučavao, koji je prvo detektovao NASA-in Comptonov opservatorijum za gama zrake devedesetih godina prošlog veka, otkrio je da je "radarska jeka zapravo imala i malo radarskih odraza sa strane".


Utvrđeno je da svaki impuls ima tri faze tokom kojih se nivo svetla povećavaju i padaju nekoliko puta. Dalji pregledi otkrili su da je struktura ovih vrhova izgledala kao refleksija u ogledalu.


Hakila je rekao:


"Svi oni imaju ovaj potpis svjetlosti koja varira, a zatim se okreće i ide unazad kroz vrijeme"!


"Izbijanje gama zraka predstavlja formiranje crne rupe, a tu su i najrazličitije čudne stvari koje se događaju i s prostorom i s vremenom, kao i s odnosom između prostora i vremena u blizini crne rupe",  zaključio je naučnik i astrofizičar Jon Hakkila.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram