Naučnici kažu kako je tajanstveni radio signal otkriven u svemirskim tačkama novi tip zvjezdanog sistema

Naše znanje o binarnim sustavima zvijezda i dalje je ograničeno, a primjena radioteleskopa trenutno pomaže u pretraživanju radio pulsara i otkrivanju potencijalno neobjašnjivih prolaznih pojava.

FOTO: logicno.com

Znanstvenici iz Južnoafričkog opservatorija za astronomiju koji upravljaju radio-teleskopom MeerKAT smještenom u pustinji Karoo naišli su na neobičnu pojavu radio emisija koje dolaze od objekta u blizini južnog zviježđa Ara koji je povećavalo u svjetlo tijekom tri tjedna, Science Alert izvješća, pozivajući se na studiju koju su objavile Monthly Notices of Royal Astronomical Society. Proučavanje neobičnog bljeska dovelo je do zapanjujućeg otkrića u našoj galaksiji – egzotičnog binarnog sustava zvijezda kojeg dvije orbite okružuju.


MeerKAT teleskop prvi je put otkrio “prolazni izvor” – astronomski objekt ili fenomen koji nije konstantan – a koji je dobio ime “MKT J170456.2-482100”. Prijelazni izvor je tada bio usklađen s položajem obližnje divovske zvijezde zvane TYC 8332-2529-1 – što je oko 2,5 puta veće mase našeg Sunca i nalazi se 1800 svjetlosnih godina od Zemlje.


Slike s drugih optičkih teleskopa pokazale su da se njegova svjetlina tijekom 21 dana mijenjala, otkrivajući da tijekom ovog vremena orbitira oko svoje suputničke zvijezde, stvarajući pritom i magnetsko polje.


Činilo se da je prateća zvijezda manje svijetla od divovskog TYC 8332-2529-1, imajući barem 1,5 puta veću masu našeg Sunca. Međutim, znanstvenici nisu ostali sigurni u istinsku prirodu ovog pratioca, jer vjerojatno nije riječ o bijelom patuljku niti zvijezdi sličnoj suncu, što bi inače objasnilo bljesak kojeg je primijetio MeerKAT. 

Ben Stappers, glavni istraživač MeerTRAP projekta, koji koristi radioteleskop, rekao je da se trenutna otkrića ne uklapaju u postojeće znanje o binarnim zvijezdama i da stoga otkriveni sustav “može predstavljati potpuno novu klasu izvora”.


Znanstvenici također nagađaju da bi ova vrsta osebujnog fenomena mogla predstavljati sustav u kojem radio-bliješteći div orbitira ili s neutronskom zvijezdom – ostatkom eksplozije supernove – ili crnom rupom.


MeerKAT će i dalje promatrati izvor radio signala svaki tjedan narednih nekoliko godina, što će potencijalno otkriti puno više informacija o tajanstvenom fenomenu.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram