Connect with us

Politika

NATO zabrinut zbog vojske Kosova

Published

on

BRISEL – Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg saopštio je prištinskim vlastima ozbiljnu zabrinutost Alijanse zbog predložene transformacije Kosovskih snaga bezbjednosti (KSB) u oružane snage.

 

“Danas sam pričao sa (kosovskim predsjednikom) Hašimom Tačijem i (premijerom) Isom Mustafom kako bi im prenio ozbiljnu zabrinutost NATO saveznika zbog nedavnih prijedloga kosovskih vlasti za transformaciju KSB u oružane snage, bez promjene Ustava”, naveo je Stoltenberg.

Jasno im je, kazao je, stavio do znanja da unilateralni koraci poput ovih nisu od pomoći i zatražio od kosovskih vlasti da ostanu u bliskom kontaktu sa Beogradom.

Stoltenberg je, kako prenosi portal “Juropijen vestern Balkans”, dodao da je posljednjih godina NATO podržao razvoj KSB kao profesionalnih i sve više multietničkih snaga.

“Struktura, mandat i misija KSB su u nadležnosti lokalnih kosovskih institucija u skladu sa njihovim ustavnim pravom. Ipak, ukoliko se mandat KSB sada razvije kako je predloženo, NATO će morati da ponovo razmotri nivo svoje posvećenosti, posebno u pogledu izgradnje kapaciteta. To sam jasno stavio do znanja tokom moje posjete Kosovu u februaru i ponovio u telefonskim razgovorima koje sam imao danas”, istakao je Stoltenberg.

On je dodao da ostaje u bliskom kontaktu sa kolegama u Evropskoj uniji.

Izvor: Tanjug

Popularno