Connect with us

Politika

Nastavljena sjednica Parlamenta BiH bez predstavnika SNSD-a

Published

on

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja je započeta 16. februara i prekinuta zbog neprisustva poslanika iz Republike Srpske koji su nezadovoljni bošnjačkom najavom pokretanja zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije, nastavljena je danas u Sarajevu bez učešća poslanika SNSD-a.

Odluku o održavanju sjednice donijeli su juče Kolegijum i Prošireni kolegijum Predstavničkog doma uprkos zahtjevu Kluba poslanika SNSD-a da se njeno održavanje prolongira jer je i dalje prisutna vaninstitucionalna i vanustavna aktivnost bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac najavio je da će prije nastavka biti održana sjednica Kluba, koji će biti potpuno privržen zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske i prijedlogu za prolongiranje sjednice Predstavničkog doma.

Klub poslanika SDS-a saopštio je da će učestvovati u radu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ali da neće glasati, “u nadi da će oni koji su doveli do krize shvatiti poruku i učiniti dodatni napor da se izađe iz ove situacije”.

Početak sjednice rezervisan je za poslanička pitanja i odgovore, nakon čega bi poslanici trebalo da se izjasne o zahtjevu poslanika SDP-a Mirsada Mešića i Denisa Bećirovića za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o radu, te Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

Predloženim zakonima ukida se pravo na isplatu jubilarne nagrade za izabrane i imenovane zvaničnike u institucijama BiH.

U drugom čitanju pred poslanicima će se naći Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik Šemsudin Mehmedović iz SDA.

Cilj ovog zakona je izjednačavanje koeficijenata za policijske službenike sa srednjom stručnom spremom sa koeficijentima drugih zaposlenih u institucijama BiH sa ovim nivoom obrazovanja.

Poslanici bi u prvom čitanju trebalo da razmotre Prijedlog zakona o dopuni Zakona o upravi koji je predložio poslanik Damir Arnaut iz SBB-a BiH, kojim se predviđa da organi uprave koji ne postupe po zahtjevu Parlamentarne skupštine BiH, uključujući odgovore na pitanja poslanika i delegata, budu novčano kažnjeni od 150 do 500 KM.

Na dnevnom redu nalazi se više izvještaja i informacija, među kojima i informacija Ministarstva odbrane BiH o dokumentu Pregled odbrane.

Košarac: Bosić ima pretenziju da krizu sa institucija BiH prenese na institucije RS

Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH kazao je novinarima da ova stranka neće danas učestvovati na sjednici ovog doma zbog toga što nije prihvaćen njihov prijedlog da se sjendica ponovo prolongira zbog poliitčke situacije i razloga koji nisu prestali postojati.

“Ne postoje normalni demokratski uslovi da se sjednica održi  obzirom na činjenicu da je u međuvremenu podnesen nelegitiman i nelegalan zahtjev za reviziju presude BiH protiv Srbije.

Tvrdi da je ovim Bakir Izetbegović, član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda blokirao rad Predsjedništva BiH.

“Klub poslanika SNSD-a nema namjeru da blokira rad Parlamenta BiH. Za to nas pokušavaju optužiti, kako političke strukture iz FBiH, tako i Savez za promjene. Smatramo da odluka poslanika Kluba SDS-a da prisustvuje današnjoj sjednici, a da ne glasaju, s jedne strane predstavlja jeftin pokušaj pravdanja javnosti RS zbog proizvedenog nejedinstva na sjednici NSRS i s druge strane potrebu da pojačaju svoj odnos prema Izetbegoviću, lideru SDA.

Da je tako svjedoči ponašanje ministara u Savjetu ministara BiH. Imamo situaciju da Šarović i Mektić dolaze i glasaju, a Bosić i ostali dolaze u Parlament i neće da glasaju. Bosić ima pretenziju da krizu sa institucija BiH prenese na institucije RS, pričajući ovdje neargumentovano da NSRS poziva predstavnike RS na bojkot.

On krizu želi krizu da prenese iz Sarajeva u Banjaluku. Šarović potpuno jasno trči u zagrljaj Izetbegoviću i grli ga sve jače i jače time što dolazi na sjednice Savjeta minisatara i naravno glasa. Ono što je potpuno jasno da Mektić u ovom trenutku jedino sluša Osmicu (šef OBA-e) i pokušava da posvađa rukovodstvo Srbije i RS u vrijeme kada BiH na nelegitiman i neustavan način pokreće reviziju tužbe protiv Srbije. To dovoljno ogovori o politici SDS-a i ponašanju u institucijama BiH. Bosić je juče iznio niz neistina kada je u pitanju odnos institucija RS. Ni Vlada RS, ni NSRS ni jendim svojim dokumentom nije pozvala na bojkot institucija”, rekao je Košarac.

Nije želio odgovoriti da li će SNSD na kraju doći i glasati.

Popularno