Connect with us

Bosna i Hercegovina

Nastavlja se štrajk glađu radnika Željeznica RS-a

Published

on

Dvanaest radnika Željeznica RS-a nastavlja štrajk glađu, a prugu u Banjoj Luci pod blakadom već četiri sata drži oko 100 radnika tog preduzeća.

Uprava Željenica RS-a je danas usplatila naknade za po dva topla obroka i prijevoz, ali predsjednik Sindikata sobraćajno-transportne djelatnosti Zlatko Marin ističe da oni traže isplatu februarske plaće, što je uvjet da prekinu štrajk glađu.

-Prvi naš zahtjev je bio isplata plaće. Mi ostajemo pri svojim zahtjevima, a ne znam za druge kolege, koji su došli samoinicijativno – rekao je Marin.

Ponovio je da traže isplatu februarske plaće sa svim naknadama, jer su i ranije kasnile i nisu uplaćeni doprinosi, dok su iz menadžemnta obećavali uplati naredne sedmice.

Marin je rekao da traže da se plaće i ostala materijalna davanja isplaćuju redovno, u skladu s zakonom.

-Radnici su ostali bez sredstava za život. Nemaju novac za odlazak na posao, niti šta da jedu – tvrdi.

Uprava radnicima Željeznica RS-a duguje naknade za 14 toplih obroka i 11 prijevoza, te regres, a plaću za januar su dobili 3. marta, na dan protesta u Doboju.

Radnici koji drže pod blokadom prugu u Banjoj Luci tvrde da će tu ostati cijelu noć, bez obzira što blokiraju putnički i teretni saobraćaj, jer tvrde da su u lošoj materijalnoj situaciji i da im kasne isplate zaređenog.

Duguju im se i isplate po osnovu sudskih presuda, koje su dobili, jer uprava ni ranije nije uplaćivala naknade uz plaću.

Potpredsjednik Vlade RS-a Anton Kasipović pozvao je danas radnike Željeznica RS-a da prekinu štrajk glađu.

Navodeći da će Vlada i danas razmatrati na koji način će dalje riješavati pitanje restrukturiranja Željeznica RS-a, istakao je da smatra „strašno dramatičnim da i jedan čovjek ugrožava svoje zdravlje štrajkujući glađu“.

Pozvao je na razgovore o problemima u tom javnom preduzeću, ističući da nije dobro da radnici ugrožavaju zdravlje štrajkom glađu.

-Rješenje za Željeznice RS-a je na tragu onoga što preporučuje i Svjetska banka – kazao je Kasipović novinarima u Banjoj Luci.

Popularno