Connect with us

Bosna i Hercegovina

Našli smo najbolji mogući modus da NSRS radi normalno

Published

on

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić izjavio je večeras da će revizorski izvještaji, na čijoj raspravi insistira opozicija, biti pripremljeni za narednu sjednicu entitetskog parlamenta.

Opozicija je večeras zaprijetila fizičkom blokadom rada parlamenta, ukoliko se u parlamentu ne bude raspravljalo o izvještaju Glavne službe za reviziju o provedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg finansijskog izvještaja za korisnike budžeta RS-a u prošloj godini, kao godišnjem revizorskom izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a za 2017. godinu.

Stevandić je u izjavi novinarima potvrdio da je večeras na vanrednom kolegiju entitetskog parlamenta odlučeno da se sjednica nastavi sutra u 12 sati, a prethodno u 10.30 sati sjednica kolegija.

-I ranije su skidane tačke dnevnog reda, čak je neke skidala i opozicija, i tada se tačka ne može vratiti vratiti na dnevni red, jer je skinuta odlukom nadležnog odbora, ali se uz kompromis i dogovor može pripremiti za narednu sjednicu – rekao je Stevandić.

On je rekao da su predstvanici “vladajuće većine bili dovoljno mudri da ne nasjednu na provokaciju, izazivanja sukoba i mržnje te da su našli najbolji mogući modus da Narodna skupština radi normalno”.

Prethodno su poslanici opozicije u Narodnoj skupštini RS-a zaprijetili večeras da će fizički spriječiti rad parlamenta.

-Nećemo dozvoliti da se rad Skupštine održava na ovaj način sve dok se ne bude poštovali zakoni i dok na dnevni red ne stavite izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a. Na najbrutalniji način ste onemogućili da raspravljamo o tom, jednom od ključnih dokumenta – revizorskom izvještaju – rekao je večera poslanik NDP-a Dragan Čavić.

Nakon toga su zauzeli prostor na kojem je skupštinsko rukovodstvo, namjeravajući blokirati rad parlamenta.

Popularno