Nakon terorističkog incidenta u Parizu: Uhapšen glavni osumnjičeni, privedeno još 6 osoba

Sedam osoba zadržano je u pritvoru zbog napada ispred nekadašnjih kancelarija satiričnog nedjeljnika "Šarli ebdo", saopštili su zvaničnici.

FOTO: EPA-EFE/ IAN LANGSDON

Muškarac naoružan mesarskim nožem ranio je dvije osobe u napadu u petak, koji se tretira kao teroristički incident, prenosi BBC.

Glavni osumnjičeni, koji je identifikovan kao 18-ogodišnji muškarac pakistanskog porijekla, uhapšen je u blizini mjesta napada.

Policija je saopštila da je još šest osoba zadržano u pritvoru i da je u toku njihovo saslušavanje.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin rekao je da je očigledno u pitanju akt islamskog terorizma i ocjenio da je policija potcijenila nivo prijetnje u tom području.

Žrtve jučerašnjeg napada nisu zvanično imenovane, ali policija navodi da je riječ o muškarcu i ženi, koji su radili u produkcijskoj kući.

Premijer Žan Kasteks rekao je novinarima da njihovi životi nisu ugroženi.

Napad se dogodio u vrijeme kada je u Parizu u toku suđenje osumnjičenima za saučesništvo u nizu terorističkih napada izvršenih prije pet godina, koji su započeti masakrom u tadašnjoj kancelariji lista, a dva dana kasnije bili okončani posle talačke krize u jednom supermarketu u kojem se prodavala hrana spremljena po "košer" standardima jevrejske vjere.

Za ukupno tri dana, teroristi su tada ubili 17 ljudi, od kojih 12 u oružanom napadu na prostorije "Šarli ebdoa", gdje je u tom trenutku bio u toku sastanak uređivačkog kolegijuma.

Krvavi napad na redakciju "Šarli ebdo", u kojem je ubijen i urednik Stefan Šarbonije, predstavljao je osvetu ekstremnih islamista zbog kontroverznih karikatura proroka Muhameda, koje je list prvi put objavio 2006. godine.

Obilježavajući početak suđenja saučešnicima u napadima iz 2015. godine, uredništvo lista je početkom ovog mjeseca odlučilo da, uz odavanje počasti ubijenim kolegama, ponovo objavi kontroverzne karikature Mohameda, opisujući ih kao "dokazni materijal" u tom procesu i kao dio istorije koja, kako je navedeno, "ne može biti ponovo ispisivana ili brisana."


Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram