Nakon Francuske, Trump uvodi carine Brazilu i Argentini

Trgovinski rat s Kinom, iskre s Europom zbog subvencija dodijeljenih Airbusu, napetosti s Indijom i posljednja prijetnja zemljama Starog kontinenta koje se usude uvesti takozvani „digitalni porez“ američkim tehnološkim divovima koji posluju u inozemstvu, a Francuska se već našla na udaru mogućih sankcija. Popis trgovinskih frontova koje je otvorio Donald Trump počinje postajati toliko dosljedan da je čak i sam američki predsjednik izgubio račun koliko je carina uveo diljem svijeta. Prije nego što sjednete za stol i počnete razmišljati o svim carinama i sankcijama, valja razmotriti i posljednje poteze Trumpa tajkuna, spremnog odapeti otrovne strijele prema Argentini i „savezničkom“ Brazilu.

FOTO: logicno.com

Uoči NATO summita u Londonu, Trump je napisao niz objava na Twitteru u kojima je najavio uvođenje, i to s trenutnim učinkom, carina na čelik i aluminij iz Brazilije i Buenos Airesa.


Objasniti motivacije koje su natjerale čelnika Bijele kuće da čvrstom šakom udari na dvije latinoameričke zemalja je korisno za razumjeti Trumpovu ekonomsku strategiju.


Za Donalda Trumpa, Sjedinjene Države dolaze ispred svega, a slogani “Učiniti Ameriku ponovo velikom” i “Amerika First” naglašavaju kako trenutna administracija namjerava raskinuti sve veze s prošlošću. Drugim riječima, Washington više neće davati popuste nikome, čak ni saveznicima, i zahtijevat će jednake poslovne odnose sa svakim pojedinačnim partnerom.


Vratimo se Brazilu i Argentini. Što su ikada učinile ove dvije zemlje da zasluže Trumpov gnjev? 

„Dvije države su napravile grešku implementirajući masovnu devalvaciju svojih valuta i što nije dobro za naše poljoprivrednike”, objasnio je Trump.


Predsjednik je tada napao FED, formalno središnju banku Sjedinjenih Država, jer bi “trebala djelovati tako da razne zemlje, a ima ih mnogo, više ne koriste prednost snažnog američkog dolara daljnjim devalviranjem njihovih valuta”.


Trumpova najava iznenadila je predsjednika Brazila, Jaira Bolsonara, vjernog saveznika američkog vođe, koji se odmah uznemirio i rekao „kako je spreman posredovati sa svojim prijateljem“.


“Pozvat ću ga. Njihova se ekonomija ne može usporediti s našom. Ne vidim prijetnju u Sjedinjenim Državama”, rekao je Bolsonaro u nevjerici.


U svakom slučaju, sjetimo se da je Brazil jedna od zemalja, uz Argentinu, Južnu Koreju i Japan, koji je dosad bio oslobođen carina koje su SAD uvele proizvođačima iz EU, 25% za čelik i 10% za aluminij.


Objava Trumpa je uzdrmala i Wall Street, gdje je Dow Jones dotaknuo dno od 240 bodova. Ali to nije važno, jer je Donald Trump uvjeren da ova strategija djeluje savršeno.


“Od objave carina u ožujku 2018. američka su tržišta porasla za više od 21%, a Sjedinjene Države su dobile velike svote novca”, rekao je Trump.


Usred “sekundarnih” neslaganja je i dalje majka svih trgovinskih ratova, onaj protiv Kine. Vrijeme prolazi, a ako u sljedećih 12 dana dvije strane ne postignu dogovor o prvoj fazi trgovinskog rata, aktivirat će se druge američke carine, koje će ovog puta preplaviti pametne telefone, računala i igračke.


Potom pažnju treba usmjeriti na trgovinski sporazum USMCA, između Kanade, Meksika i Sjedinjenih Država, koji će se početi primjenjivati do kraja ove godine, te na situaciju svojstvenu Europi, gdje će Europska komisija na čelu s Ursulom von der Leyen imati složenu zadaću popravljanja odnosa s Washingtonom.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram