Connect with us

Nauka i tehnologija

Najtraženiji telefoni: Samsung bolji, Apple ga prati

Published

on

Uprkos lošem kraju 2016. godine, Samsung je ostao neprikosnoveni broj jedan na tržištu pametnih telefona i prošle godine.

Sa prodatih skoro 309 miliona pametnih telefona Samsung je gotovo 100 miliona komada ispred drugog igrača, kompanije Apple, koji je prodao oko 215.5 miliona iPhone uređaja. Ipak, Samsung je ostvario daleko manji profit, bez obzira na sve.

Apple je zahvaljujući najvišoj prosečnoj ceni smartfon uređaja prigrabio čak 80 odsto profita smartfon tržišta, dok je Samsung kompaniji pripalo 14.6 odsto.

Uprkos lošem kraju 2016. godine, Samsung je ostao neprikosnoveni broj jedan na tržištu pametnih telefona i prošle godine. Sa prodatih skoro 309 miliona pametnih telefona Samsung je gotovo 100 miliona komada ispred drugog igrača, kompanije Apple, koji je prodao oko 215.5 miliona iPhone uređaja.

Ipak, Samsung je ostvario daleko manji profit, bez obzira na sve. Apple je zahvaljujući najvišoj prosječnoj cijeni smartfon uređaja prigrabio čak 80 odsto profita smartfon tržišta, dok je Samsung kompaniji pripalo 14.6 odsto.

Huawei je ubjedljivo treći i još uvijek ima vremena da stigne Apple. Ascend linija prodala se u oko 66 miliona komada, dok je Honor linija prodata u nevjerovatnih 73 miliona, što je izuzetno kad se u vidu ima da je brend izuzetno mlad.

Četvrti je Xiaomi, koji je u odnosu na 2015. godinu zabilježio najveći pad, od čak 19 miliona komada manje – u 2016. je prodao oko 47 miliona telefona.

Slijede Vivo i Oppo, koji su jedni od najvažnijih igrača u Kini, koja je i najveće smartfon tržište na svijetu, čija prosječna cijena smartfona varira od 250 do 520 dolara.

Popularno