Najnovija istraživanja dokazala: Vreme može da ide unazad

Još je u avgustu 2018.godine objavljen tekst „Astrophysical Journal“ u kom se tvrdi da eksplozije koje blešte milion biliona puta sjajnije od našega Sunca, sadrže svetlosne potpise preokretanja vremena. To znači da one putuju unazad kroz vreme. Za ovu pojavu istraživači ni dan-danas nemaju pojma što uzrokuje ovaj proces.!

FOTO: pixabay

Glavni autor studije Jon Hakkila, astrofizičar i saradnik dekana Škole za postdiplomske studije na Koledžu u Čarlestonu u Južnoj Karolini, izjavio je:


„Eksplozije gama zraka najsvetliji su izvori koji su poznati u prirodi. Proizvode više energije nego bilo šta drugo što emituje svetlost.“


Objasnio je da se eksplozije gama zraka izbacuju kada se sudare dve neutronske zvezde, formirajući crnu rupu u tom procesu.


Pored toga supernove, proizvode duže eksplozije gama zraka kada se umiruća zvezda uruši u crnu rupu. Hakkila je rekao da u svakom slučaju većina njihove energije dolazi u obliku impulsa ili radarske jeke.


Kada je isključio glavni impuls iz podataka, koji je prvo detektovao NASA-in Comptonov opservatorij za gama zrake devedesetih godina prošlog veka, otkrio je da je „radarska jeka zapravo imala i malo radarskih odraza sa strane“.


Utvrđeno je da svaki impuls ima tri faze tokom kojih se nivo svetla povećava i pada nekoliko puta. Dalji pregledi otkrili su da je struktura ovih vrhova izgledala kao refleksija u ogledalu.


Hakkila je rekao: „Svi oni imaju ovaj potpis svetlosti koja varira, a zatim se okreće i ide unazad kroz vreme!“


„Izbijanje gama zraka predstavlja formiranje crne rupe, a tu su i najrazličitije čudne stvari koje se događaju i s prostorom i s vremenom, kao i s odnosom između prostora i vremena u blizini crne rupe“, zaključio je naučnik i astrofizičar Jon Hakkila.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram