Najezda skakavaca u Indiji, najgora u poslednjih 25 godina (VIDEO)

Nekoliko velikih rojeva pustinjskih skakavaca (Schistocerca gregaria) prešlo je granicu između Pakistana i Indije krajem aprila. Indijsko ministarstvo životne sredine objavilo je da su se insekti proširili po državama Radžastan, Pandžab, Harijana, Majda Pradeš i Utar Pradeš.

FOTO: arstechnica.com

Prema izjavi lokalnih vlasti, indijska poljoprivreda je već pretrpjela velike gubitke zbog propadanja usjeva usled vremenskih prilika - monsunskih kiša i pandemije virusa korona, a skakavci sada mogu da im unište preostale usjeve.

Osim toga, ne pronalazeći pogodnu vegetaciju, insekti su preplavili grad. Generalni direktor Državnog indijskog veća za poljoprivredna istraživanja u Nju Delhiju Mohapatra Trilohan pokrenuo je 700 traktora, 75 vatrogasnih vozila i još 50 drugih vozila za kako bi insekte prskali pesticidima. Koriste se i dronovi i letelice. Prema mišljenju Mohapatre, skakavci su pogodili oko 42.000 hektara pamuka, ljetnjih mahunarki i povrća. 

Stručnjaci kažu da tako velikog napada ovih insekata na Indiju nije bilo već 26 godina. Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) izvijestila je da su razlog povećanja broja skakavca ove godine bile obilne kiše i cikloni u Indijskom okeanu. Velike invazije skakavaca pretrpjeli su i Etiopija, Kenija i Somalija. 

Pustinjski skakavci su najopasnije štetočine iz porodice skakavaca (Acrididae). Odlikuje ih veliko tijelo i brzina, kao i intenzitet reprodukcije (2-5 generacija skakavaca uspijeva da se razvije za godinu dana). Schistocerca gregaria jede raznovrsno, uključujući bilje, grmlje, drveće, jede lišće, stabljike, cvijeće i plodove. U prosjeku dnevno, svaka jedinka pojede količinu hrane koja je jednaka njegovoj težini.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram