NA UDARU ZAPADNI BALKAN I BiH Tramp produžio važenje povišenog stepena upozorenja

Američki predsjednik Donald Tramp produžio je važenje povišenog stepena upozorenja u vezi sa Zapadnim Balkanom koje je na snazi od 2001. godine.

FOTO: Erik S. Lesser

U odluci koju je saopštila Bijela Kuća navodi se da se prijetnja koja nije otklonjena ogleda se i u opstrukciji implementacije Dejtonskog sporazuma u BiH.


– Prijetnja koja se ogleda u postupcima osoba koje su uključene, pomažu, finansiraju ili podržavaju ekstremističko nasilje u Sjevernoj Makedoniji i drugim državama Zapadnog Balkana, kao i opstrukcije Rezolucije UN 1244 na Kosovu, a koja nije otklonjena – navedeno je u odluci koju je potpisao Tramp.


Tramp je obavijestio Kongres SAD da prijetnja zbog koje je takav stepen upozorenja uveden i dalje postoji.


Takođe, u odluci upućenoj Kongresu navodi se i da su “činovi ekstremističkog nasilja i opstrukcije, navedeni u izvršnoj uredbi (iz 2001. godine) neprijateljski prema američkim interesima” i da “i dalje predstavljaju neuobičajenu i veliku prijetnju nacionalnoj bezbjednosti i spoljnoj politici SAD”.


– Zbog toga sam odlučio da je neophodno da stepen povišenog upozorenja u vezi sa Zapadnim Balkanom ostane na snazi i poslije 26. juna 2019. Godine – naveo je Tramp.


Izvršnu uredbu o povišenom stepenu upozorenja u vezi sa Zapadnim Balkanom prvi je potpisao Džordž Buš, 26. juna 2001. godine. Ona je dopunjena 2003. godine kako bi obuhvatila dodatne korake u vezi sa opstrukcijom primjene Ohridskog sporazuma u tadašnjoj Makedoniji.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram