Connect with us

Mostar

Na Skupštini HNŽ-a Zakon o dopunskim pravima branitelja i njihovih obitelji

Published

on

Zastupnici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), na sjednici koja je počela u Mostaru, raspravljat će o Nacrtu zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji.

Po riječima ministra za pitanje branitelja HNŽ-a Olivera Solde, riječ je o zakonu koji bi nakon 12 godina trebao učiniti određena poboljšanja u kvaliteti života branitelja, usuglasiti se s pozitivnim zakonskim propisima koji su doneseni na razini Federacije BiH, a tiču se braniteljske populacije, te donijeti novu kvalitetu u rješavanju nagomilanih problema u braniteljskoj populaciji.

– Zakon je dosta realan i on bi trebao napredovati kroz godine. Za ovaj zakon u tekućoj godini, kroz proračun, osigurana su financijska sredstva, a te će sredstva u narednoj godini biti povećana – izjavio je ministar Soldo pred početak sjednice.

Po njegovim riječima, navedeni zakon riješit će tri krucijalna problema branitelja.

Jedan od njih je, kaže ministar Soldo, poboljšanje kvaliteta života s aspekta pojačane zdravstvene zaštite, drugi je kvalitetniji modaliteti stambenog zbrinjavanja, a treći zapošljavanje branitelja.

Zastupnici su se danas trebali izjašnjavati i o Odluci o prihvaćanju zaduženja po Sporazumu o zajmu Saudijskog fonda za razvoj Bosne i Hercegovine za projekt “Izgradnja i obnova određenog broja bolnica u Bosni i Hercegovini”, ali je ta točka, na prijedlog Vlade HNŽ-a, zbog tehničkih razloga skinuta s dnevnog reda i bit će razmatrana na jednoj od narednih sjednica.

Prema usvojenom dnevnom redu, na današnjoj sjednici, uz ostalo, raspravljat će se i o Prijedlogu programa rada Skupštine HNŽ za 2018. godinu, Prijedlogu zakona o zaštiti od buke te o Odluci o kreditnom zaduženju HNŽ-a za Projekt energetske efikasnosti u 2018. godini.

Zastupnici će se izjašnjavati i o Prijedlogu zakona o obrazovanju odraslih HNŽ-a te o Odluci o osnivanju komisije za pitanje branitelja Skupštine HNŽ-a.

Popularno