Connect with us

Bosna i Hercegovina

Na američkoj “crnoj listi” i mrtvi ljudi, oko 200 osoba i organizacija sa Balkana

Published

on

VAŠINGTON – Iako “osvježen” 26. januara, popis osoba i organizacija koje su pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, ne može se reći da je detaljno pregledan i “uređen”, jer se na njemu i dalje nalaze osobe koje više nisu žive.

Tako su se na američkoj “crnoj listi” našla imena bivšeg, odavno preminulog, predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, ali i Gorana Hadžića koji je umro 2016. godine.

Ono što je posebno zanimljivo jeste podatak da za Slobodana Miloševića piše da je još uvijek optuženik u pritvoru Haškog tribunala.

Screenshot
Sa Balkana 200 osoba i organizacija
Na listi, koja je objavljena na 1.085 strana, nalazi se oko 200 osoba i organizacija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Kosova i iz Makedonije.

Među osobama kojima je zamrznuta sva eventualna imovina na teritoriji SAD-a i ujedno zabranjeno putovanje u tu zemlju su gotovo svi ratni zločinci s područja bivše Jugoslavije, poput Veselina Šljivančanina, Vojislava Šešelja, Ratka Mladića, Biljane Plavšić, Momčila Krajišnika i Radovana Karadžića, ali i većina članova Karadžićeve uže porodice, uključujući njegovu kćerku Sonju koja trenutačno obavlja funkciju potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

Na neslavnoj listi i dalje su imena Hrvata osuđenih za ratne zločine poput Darija Kordića, Mladena Naletilića Tute, Vinka Martinovića Štele, Marija Čerkeza, Ante Furundžije…

Na popisu je i Valentin Ćorić, jedan od šest bivših funkcionera Herceg-Bosne osuđenih pred haškim tribunalom u novembru prošle godine, ali tamo nema imena drugih iz te grupe poput Jadranka Prlića ili Milivoja Petkovića.

Uz Rojsa i Soptu koji po kriterijima američkih vlasti spadaju u neku drugu kategoriju, tu je i bivši član Predsjedništva BiH Ante Jelavić, za kojim traga bosanskohercegovačko pravosuđe.

Poznatija bošnjačka imena s američke “crne liste” su ona ratnog načelnika Glavnog štaba Armije BiH Envera Hadžihasanovića, nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Republike BiH Bakira Alispahića, koji je smijenjen još 1996. godine zbog veza s Iranom, te Senada Šahinpašića Šaje.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i dalje se nalazi na listi.

Među imenima Albanaca izdvaja se ono Fatmira Ljimaja, aktuelnog zamjenika predsjednika vlade Kosova, prenosi “Index.hr”.

Među organizacijama koje su pod sankcijama američke vlade su i dalje Srpska demokratska stranka (SDS) koja je dio vladajuće većine u BiH, te Ravnogorski pokret.

Kompletnu listu možete pogledati na OVOM LINKU.

Popularno