Connect with us

Lifestyle

Muž ne smije da trpi zbog djece: 10 ključnih pravila da brak potraje vječno!

Published

on

Žene koje muža nakon rođenja djece stave na poslednje mjesto i više ga i ne primjećuju, zapravo prave fatalnu grešku.

Razvod je danas, nažalost, sasvim uobičajena, svakodnevna pojava. Ali, ipak, svaki novi bračni par gaji nadu da će živjeti u srećnom braku do kraja života.

U vremenu kada se svaki treći brak završi razvodom, i to je zaista moguće – samo treba da se oba partnera malo potrude i slede 10 ključnih pravila, piše BrightSide.

1. Međusobno poštovanje

Ovo je osnov za srećan brak. Čak i kada ste bijesni, obratite se partneru sa poštovanjem. To će vam pomoći da izbjegnete situacije u kojima se jedan od partnera osjeća kao da druga strana manipuliše njime i vrši pritisak.

2. Ne poredite partnera sa drugim ljudima

Za ovo apsolutno nema razloga – prvo, zato što smo svi različiti, a drugo, zato što nikada ne možete da budete sigurni kako se zaista taj “idealni muškarac” ponaša kad je nasamo sa svojom nježnijom polovinom.

3. Brinite o sebi

I muškarci i žene žele da imaju atraktivnog partnera. Zato nemojte potpuno da se opustite i totalno promjenite čim otpočnete zajednički život. Budite zdravi i vitki, štaviše, vježbajte zajedno sa partnerom – to će dodatno učvrstiti vaš odnos. Ovo pravilo važi i za muškarce i za žene.

4. Brak ne treba da trpi zbog djece

Roditeljstvo počiva na bezuslovnoj ljubavi i žrtvovanju, ali velika je greška kada se zbog djece partner potpuno zapostavi. Ovo je potez koji obično žene povlače, nesvjesno, ali zapamtite –bračni par je stub porodice! Djeca će vam srećnije odrastati ako se vi lijepo slažete sa partnerom i ako žive sa oba roditelja, a na kraju krajeva, oni će jednog dana vjerovatno otići i zasnovati svoje porodice, živjeti svoje živote, a vi ćete ostati sa vašim supružnikom, ponovo sami vas dvoje, kao na početku.

5. Opraštajte jedno drugom

Niko nije savršen. Svi pravimo greške. U svakoj vezi se dešavaju nesporazumi i trenuci kada, često nehotice, partneri povrede jedno drugo. Ako ne možete da oprostite partneru, vremenom će brak pući zbog svih nagomilanih i neoproštenih “grijehova”.

6. Ne pokušavajte da promjenite partnera

U velikoj ste zabludi ako mislite da možete da promjenite partnera. Naravno, neke male korekcije su moguće, ali ne očekujte da zbog vas postane sasvim nova osoba, naročito kada su u pitanju loše navike, religijsko opredeljenje, odnosi sa porodicom, hobi, prioriteti i način na koji vidi svijet. Umjesto da pokušavate da to promjenite, stvorite nove, zajedničke navike i tradiciju u kojoj ćete zajedno uživati.

7. Izbjegavajte “krupne” riječi

Ovo se naročito odnosi na prijetnju razvodom. Jedini trenutak kada vam je dozvoljeno da spomenete razvod, jeste ako ste već shvatili da vašem braku nema spasa i da vam je neophodan advokat. Takve stvari, izrečene makar i u afektu, partner nikad ne zaboravlja, a mogao bi jednostavno i da vam kaže: “U redu, idi”.

8. Kontrolišite emocije

Naučite da kažete sebi “stop” kad god poželite da uvrijedite voljenu osobu. Ako osjećate da ne možete da se iskontrolišete, napravite pauzu, udahnite duboko, idite u šetnju. Ali, ne koristite izlazak iz kuće da kaznite partnera samoćom, već iskreno recite da vam je neophodno da se smirite i da ćete nastaviti razgovor.

9. Nikad ne pričajte loše o partneru

Nikada i nikome nemojte da govorite negativne stvari o svojoj drugoj polovini. Ni majci, ni prijateljima. Vi ćete se vjerovatno pomiriti i zaboraviti šta je bilo, ali vaša majka ili prijateljice neće. Vaš partner će kod njih ostati u negativnom svjetlu, pa će tako i biti tretiran. Sa druge strane, vaša majka će sigurno brinuti da se nešto loše dešava češće nego što vi pominjete. Kad dođe do krize ili teških trenutaka u braku, uvijek prvo pričajte sa partnerom. Ako baš morate da uključite treće lice, bolja opcija je psiholog.

10. Naučite jezik ljubavi svog partnera

Svaka osoba ima svoj “jezik ljubavi”, odnosno način iskazivanja emocija. Vaš se možda razlikuje od partnerovog. Vi ste možda jači na toplim riječima, a on na dodirima ili zagrljaju. Naučite jezik ljubavi onog drugog i koritite ga – to može da učini vaš brak srećnim i večnim!

Izvor: stil.kurir.rs

Popularno