"Muškarci u crvenim cipelama" protiv nasilja nad ženama

RIM - U italijanskom gradu Bjela u regiji Pijemonte pokrenut je protest protiv nasilja nad ženama pod nazivom “Muškarci u crvenim cipelama", piše list “Il Fato Kotidijano”.

Specifičnost protesta je što su prvi put u Italiji muškarci stali na stranu žena koje su žrtve prije svega nasilja u porodici.

Kolona muškaraca u crvenim cipelama i sa crvenim maskama na licu paradirala je ulicama grada da bi iskazala bunt protiv nasilja, ali i solidarnost za ženama žrtvama nasilja.

Izabrali su crvenu boju jer su do sada svi protesti žena protiv nasilja nad slabijim polom imali crvenu boju kao simbol.

Inicijator protesta je privrednik Paolo Zanone, koji je na ideju došao nakon što je poznata italijanska novinarka Milena Gabaneli na svom tviteru napisala: ”Ubijaju jednu ženu dnevno, a ja vidim da protestuju samo žene. Zar nije na muškaracu da zaštiti slabije”.

Prema statističkim podacima prošle godine ubijena je 91 žena, a najčešće su bile žrtve svojih partnera, muževa, ljubavnika, ili pak drugih članova porodice.

Već godinama, podsjeća list, broj žena žrtava nasilja je konstantan.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram