Connect with us

Bosna i Hercegovina

Mur: Poštovati sve žrtve, ali ne živjeti u prošlosti

Published

on

Šef Misije OEBS-a u BiH, ambasador Džonatan Mur izjavio je u Srebrenici da je obaveza da se poštuju sve žrtve, ali da se ne može živjeti u prošlosti.

“Obaveza jeste poštovati sve žrtve, ali ne možemo živjeti u prošlosti. Nephodno je graditii ekonomski razvoj i zajedničku budućnost za dobro svih građana ove opštine. OEBS poštuje i podržava sve lokalne vlasti i u konkretnim pitanjima vezanim za razvoj svake sredine”, rekao je Mur prilikom prve zvanične posjete novoizabranom načelniku Srebrenice Mladenu Grujičiću, prenosi Fena.

On je izrazio nadu i da će godišnjica obilježavanja stradanja svih naroda Srebrenice proteći u najboljem redu i miru.

“Jasno je da će oraganizacija 11. jula biti u bošnjačkim rukama. Nismo puno govorili o tome, čuo sam da će bivši načelnik Duraković, kojeg duboko cijenim, igrati vodeću ulogu što se tiče komemoracije 11.jula. Govorili smo i o 12. julu, ‘Petrovdanu’ kada Srbi obilježavanju godišnjice stradanja svog naroda, želimo poštovati sve žrtve”, rekao je Mur.

Nakon sastanka načelnik opštine Mladen Grujičić kazao je da ta opština i OEBS imaju slične stavove.

“Imamo slične stavove da Srebrenica treba da krene u svjetliju budućnost i Srebrenica mora biti mjesto koje će poslati novu pozitivnu priču. Imamo zajednički cilj da Srebrenica bude ono što je nekada bila, a to je jedan od najrazvijenih industrijskih gradova u BiH. Ići ćemo ka tom cilju, a pre svega je bitno da se održi stabilnost međuljudskog poštovanja”, rekao je Grujičić.

Govoreći o “julskim obilježavanjima” Grujičić je kazao da organizacioni odbori već rade na pripremi obilježavanja godišnjice stradanja svih naroda Srebrenice.

Kako se navodi, na sastanku se razgovaralo i o svim otvorenim političkim i ekonomskim pitanjima, a akcenat je stavljen na ekonomski razvoj Srebrenice.

(Tanjug)

Popularno