Connect with us

Bosna i Hercegovina

Mućke četvorke u Parlamentu BiH

Published

on

U Predstavničkom domu državnog Parlamenta danas je pao zakon o povećanju akciza na gorivo u hitnoj proceduri, pa će ići u skraćenu će za 15 dana. Odlučivanje o hitnoj blokirali su Šemsudin Mehmedović i Sadik Ahmetović, dvojca od tkz. Četvorke SDA.

Sve je po pitanju akciza i odnosa “Četvroke“ ovih dana i danas neodoljivi podsjetilo na scene iz legendarne britanska serije „Mućke“. Od Mehemdovićevih zahtjeva, preko ucjenjivanja vrha SDA do Ahmetovićevog “klanjanja“ istihare i ukazanja građevinskih firmi bliskih vladajućim partijama koje će raditi autoput.

U državnom je Parlamentu bilo jednako kao i u serija koja nosi naziv po engleskoj poslovici „Samo konji i budale rade“, koja aludira na tendenciju glavnih likova da izbegavaju posao i plaćanje poreza.

Junaci parlamentarnih mućki s lakoćom bi mogli igrati glumačke role u kojima bi, na primjer, po opisu likova kultne serije, Sadik Ahmetović mogao biti Del Boy, stereotipni preprodavač koji bi prodao bilo što bilo kome samo da zaradi. Oštrouman, drži do svog imidža, samouvjeren, ali nedovoljno realan kad je riječ o visokim ambicijama, nepopravljivi gubitnik sa napravilnim korištenjem jezičkih fraza. Možda bi Ahemtović trebao da zna da građani ne vjeruju u njegove riječi i da bi prije povjerovali u iskrenost Ahmetovićevih snova nego riječi, pa se odlučio potkupiti građane sa usnule postećije.

Senad Šepić poput Rodneya Trottera, čista suprotnost ovom prvom: naivan, puno mlađi i lakovjeran, obrazovaniji, ali općenito smušen. Kako je ostao bez pozicije u Stranci koja ga je odgojila u stalnom je pokušaju da postigne veću neovisnost. Nakon odvajanja ovaj glasnik i uzdanica liberalizma u Bosni i Hercegovini u svojoj priučenoj naobrazbi ne prestaje da, poput nekog selefije koji preko noći prihvatio Kur’an, ponavlja liberalne fraze o nametima i porezima. Korpuletni krajiški Milovan Đilas sa Mitonom Freidmanom pod miškom uokolo dijeli lekcije o ekonomiji. U svojoj četrdesetoj godini Šepić, nakon što se oslobodio “partijskog jednoumlja” konačno je uspio da u sebi pronađe sebi blisku ideologiju, koju pokušava da plasira kao političku alternativu.

Salko Sokolović kao Ujak Albert, s istaknutom bijelom bradom, sa zapetljanim anegdotama i stavovima poznat po pripovijedanju priča o prošlosti koje počinju riječima “Za vrijeme rata…” ili u Sokolovićevom slučaju “Za vrijeme Tihića …“,  koje često iritiraju sve oko njega. Možda bi prošlo svo vrijeme svijeta i “Za vrijeme rata” i poslije rata, možda bi se država Bosna i Hercegovina u konačnici i raspala, ništa to ne bi uspjelo Ujaka Alberta probuditi iz njegovog decenijskog parlamentarnog drijemeža, da i on poput Šepića nije izgubio ugled u partiji. Ovaj “Kameni spavač” kako ga nazivaju građani Konjica konačno se probudio i odlučno rekao, Ne Tunelu Prenj, jer znate, Za vrijeme rata….

I na kraju, ali ne i najmanje važan, Šemsudin Mehmedović – Boycie, mutni prodavač koji “misli da je svatko tko ima funtu manje od njega seljak”, egocentrik sklon hvalisanju o svojem društvenom položaju i izrugivanju svakome tko ima manje sreće od njega. Uzdržani Mehmedović nikad ne zna šta hoće, ali hoće sad i odmah.

(Vijesti.ba)

Popularno