Mostar bez gradonačelnika, sjednica odgođena

MOSTAR - Sjednica Gradskog vijeća Mostar prekinuta je prije drugog kruga izbora mostarskog gradonačelnika, a treći nastavak konstituirajuće sjednice zakazan je za ponedjeljak, 15. februara, u 16 sati.

FOTO: Fena

Nakon što je prije dva dana obavljen prvi krug glasanja za mostarskog gradonačelnika u kome su najviše glasova dobili Mario Kordić (HDZ BiH) i Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar), danas je trebalo da bude obavljen drugi i ako bude potrebno treći krug izbora, ali je na početku sjednice BH blok (SDP BiH, Naša stanka) zatražio pauzu radi konsultacija u vezi s njihovim prijedlog da se uvede institut "rotirajućeg gradonačelnika".

Nakon pauze koja je potrajala stotinak minuta vijećnica Irma Baralija (Naša stranka) zatražila je prekid sjednice što je i prihvaćeno.

U Gradskom vijeću Mostara najviše mandata ima HDZ BiH - 13, slijede Koalicija za Mostar (SDA, SBB, DF, SBiH, BPS) s 11, BH. blok (SDP BiH, Naša stranka) s pet, Hrvatska republikanska stranka s tri te Prva mostarska partija s dva vijećnika. Lista "Ostajte ovdje - Zajedno za naš Mostar" ima jedno vijećničko mjesto.

Za pobjedu u prva dva kruga izbora za gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina, dok je u posljednjem krugu izbora dovoljna podrška većine prisutnih vijećnika.

U slučaju izjednačenog rezultata gradonačelnik postaje mlađi kandidat.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram