Connect with us

Bosna i Hercegovina

Mokri kolovozi i učestali odroni na putevima BiH

Published

on

pixabay

U Bosni i Hercegovini saobraćaj se ovoga jutra odvija po pretežno mokrom kolovozu, uz pojačanu frekfenciju vozila na dionicama u gradskim centrima, a povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke, saopštio je Informativni centar Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK).

Iz BIHAMK-a skreću pažnju na učestale odrone zemlje ili kamenja na kolovoz, posebno na putevima koji vode preko planinskih prevoja, kao i na dionicama koje prolaze kroz usjeke. Izdvajaju putne pravce: Sarajevo-Foča, Rogatica-Višegrad, Konjic-Mostar, Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik i Turbe-Karanovac.

Apeluju na maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu i podsjećaju da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na dionicama na kojima se izvode sanacioni radovi, saobraća se sporije uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Izdvojene su dionice autoputa A-1 Kakanj – Zenica Jug u mjestu Donji Tičići, gdje se zbog čišćenja kolovoza saobraća sporije, u oba smjera jednom trakom, kao i magistralne puteve: M-4 Matuzići-Jelah-Teslić, M-16 Bugojno-Kupres, M-6 Čapljina-Studenci i M-17 Mostar-Vrapčići.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Još uvijek traju radovi na području Hrvatske na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, zbog čega se tokom dana na ovim graničnim prelazima povremeno saobraća usporeno.

Popularno