Početna Vijesti Regija Mogerini:Očekujem jasnu i jaku EU podršku Zapadnom Balkanu

Mogerini:Očekujem jasnu i jaku EU podršku Zapadnom Balkanu

Comments Off on Mogerini:Očekujem jasnu i jaku EU podršku Zapadnom Balkanu
0

BRISEL – Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbjednost EU Federika Mogerini izjavila je danas da Zapadni Balkan ima snagu da pobijedi postojeće izazove ukoliko bude podržan vjerodostojnim evrointegracionim procesom.

Mogerini je, dolazeći na sastanak Savjeta ministara spoljnih poslova EU, najavila da će Zapadni Balkan biti važna tema današnjih razgovora u Briselu.

“Izvjestiću ministre danas, a kasnije tokom nedjelje i premijere o situaciji koja jeste puna tenzija i koja je izložena unutrašnjim, regionalnim, ali i globalnim izazovima. Ali to je region koji ima kapacitet i snagu da reguje i zaustavi tako nešto pod uslovom da postoji vjerodostojan evrinteracioni proces, a to je naš dio posla. Od Savjeta ministra, ali i lidera EU očekujem da izraze jasnu i jaku podršku Zapadnom Balkanu u cilju njegove kredibilne evrointegracione perspektive”, rekla je šefica EU diplomatije pred sastanak Savjeta ministra kojim ona predsjedava.

Mogerini će izvjestiti evropske ministre i o razgovorima koje je imala sa predstavnicima vlasti, opozicije, palamentarcima, civilnim društvom i studentima tokom svoje prošlonedjeljne ”balkanske ture”.

U Savjetu EU navode da će ova rasprava poslužiti kao ”uvertira” razgovorima koje će predsjednici država i vlada EU voditi o Zapadnom Balkanu kada se budu u četvrtak i petak sastali na samitu u Briselu.

Očekuje se da Savjet EU usvoji danas zaključke koji će biti osnova za izvještaj koji će lideri 28 zemalja članica usvojiti o Zapadnom Balkanu na samitu 9. i 10. marta u Briselu.

Komentari su zatvoreni

Preporučujemo

Pacoli: Vučić prihvatio novu realnost na Kosovu

Lider Alijanse za novo Kosovo Bedžet Pacoli smatra da je predsjednik Srbije Aleksandar Vuč…